Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Царьград“ (Русия) „Американците настройват България срещу Русия“: Историк предсказа нови провокации срещу русофилите

12 септември 2019 | 13:14

Снимка: Wikipedia

Москва. Ориенталистът, генерален директор на аналитичния център „Катехон“ Михаил Якушев заяви в интервю пред „Царьград“, че задържанията и разпитите на русофилите в България „са започнали неслучайно“ и предсказа нови провокации. Според него, „американците продължават своята политика да настройват България срещу Русия“.
„Американците продължават политиката си да настройват България срещу Русия, забравяйки за историческата памет“, подчерта събеседникът на телевизионният канал.
Той също така уточни, че в момента „се планират протестни акции на движението на русофилите в България, а в събота ще има паметно мероприятие на Шипка“,
Якушев припомни, че „движението устройва грандиозна масова манифестация в подкрепа на българо-руската дружба“ и предполага, че именно „американците са принудили българското ръководство да направи да направи такова провокационно заявление чрез Министерството на външните работи“.
Събеседникът прогнозира нови провокации срещу активисти в бъдеще.
„Не изключвам да има провокации“, отбеляза историкът.
Той също така обясни, че обвинението за „шпионаж“ в полза на Русия, което е повдигнато срещу лидера на движението на българските русофили, е „обвинение в държавна измяна, много сериозно обвинение“.
Якушев не изключи да последва и арест, да се разгори скандал. Но целта е същата – „да се развалят още повече нашите обществени връзки“, защото става въпрос именно за обществена организация.
„И тук всичко е ясно. Врагът не спи и прави всичко, за да вбие клин в нашето приятелство“, подчертава историкът. „Разбира се, ясно е, че ръководството, което навремето се отказа от „Южен поток“, а след това допълзя на колене в Москва с молба да се преразгледа това решение, е същото, като ръководството на Украйна и вече не е независимо, то е под контрол. И, като цяло, не бива да очакваме нищо хубаво по отношение на двустранните отношения“.

Превод и редакция: Иван Христов