Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Hungary Today: Зачитането на върховенството на закона ще е обвързано с европейското финансиране през следващите години

12 септември 2019 | 07:59

Снимка: АФП

Будапеща/Брюксел. Въпреки че преди изборите за Европейски парламент оглавяваното от „Фидес“ унгарско правителство беше оптимистично настроено, че няма да бъде включено, дебатите за върховенството на закона и демокрацията в Унгария ще бъдат в дневния ред на предстоящата сесия на ЕП. Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дори създаде нова длъжност за тези въпроси в своя кабинет, пише унгарското издание Hungary Today.
Въпреки че след първата си среща с премиера Виктор Орбан в края на юли, където двамата изглеждаха доволни и позитивни заедно, Фон дер Лайен даде да се разбере, че върховенството на закона е от първостепенно значение за нея.
В нейния кабинет ще има отделен ресор, посветен на тези въпроси, а отговорникът за „ценности и прозрачност“ ще бъде и заместник-председател на ЕК, тъй като новата Комисия ще има осем заместник-председатели, отговарящи за основните приоритети.
Тя назначи настоящия чешки комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете за работата, която вероятно има специално значение. Мнозина смятат, че назначаването на Вера Йоурова е реверанс на Фон дер Лайен към страните от Вишеградската четворка (В4), тъй като някои централноевропейски лидери отдавна обвиняват напускащата комисия в нелоялност към региона, що се отнася до въпросите на върховенството на закона.
Йоурова, между другото, е част от партията на чешкия премиер Андрей Бабиш, който е съюзник на Орбан, но Politico отбелязва, че тя по-скоро е независима от министър-председателя в много отношения и вече е критикувала Полша и Унгария във връзка с върховенството на закона.
Така или иначе, Йоурова твърди: „Спомените ми за комунизма са твърде живи, за да се колебая пред предизвикателствата към основните свободи, медийната свобода или върховенството на закона“, като говорим за новата й работа.
Освен това ляво-либералното „Клуб Радио“ отбелязва, че другият, който ще се занимава с „непослушните страни“ е отговорникът за правосъдието Дидие Рейндерс, който е бил министър в правителството на Ги Верхофстад в Белгия и чиято партия е член на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), докато Верхофстад и правителството на Орбан са враждебни един към друг от години.
Фон дер Лайен също обеща да подкрепи предложението за обвързване на финансирането от ЕС с критериите за върховенство на закона, нещо, което подкрепи и ротационният председател на Съвета на ЕС Финландия. Северната страна даде да се разбере, че ще използва председателството, за да настоява за приемането на спорните планове за намаляване на бюджетните плащания на държави, които нарушават върховенството на закона. Хелзинки също така разкри намерението да прокара процедурата по член 7 срещу Унгария, което води до продължаваща дипломатическа и комуникационна битка с правителството на Орбан.

Превод и редакция: Иван Христов