Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

The Guardian: Шотландският съд прецени, че решението на Борис Джонсън да прекрати заседанията на парламента е незаконно

11 септември 2019 | 16:20

Снимка: АФП

Единбург. Шотландския съд обяви, че решението на министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън да прекрати временно заседанията на парламента на страната, с наближаващата дата за Брекзит, е незаконно, пише вестник The Guardian.
Съдиите отмениха предишно решение на съда в Шотландия, според което местните съдилища нямат юрисдикцията да се месят в решението на британския премиер.
Адвокати на 75 опозиционни депутати заявиха, че решението на Джонсън да спре временно заседанията на парламента е нелегално и е в нарушение на конституцията, тъй като е насочено срещу дебатите по отношение на Брекзит.
Съда все пак не успя да издейства наредба или указ, който да принуди правителството на Обединеното кралсво да свика отново парламента, което постави под съмнение въпроса дали то ще бъде достатъчно да върне депутатите обратно в Камарата на общините.
Шотландският съд изнесе и официално изявление, което твърди, че решението на Джонсън е незаконно и недействително, но все пак добави, че съдиите отлагат окончателно решение за сезиране на върховния съд на Великобритания, който ще проведе тридневно заседание следващата седмица.
Във връзка с това, правителството на страната ще се обърне към Върховния съд, който по-рано отреди, че решението на британския премиер за суспендиране на парламента е законно.
Тримата шотландски съдии заявиха, че решението на Джонсън е нелегално, защото „целта му е да пречи на парламента“ и неговата дейност е „централен стълб за принципите на доброто управление, заложени в конституцията“.
„Нашето разбиране е, че освен ако върховният съд не се произнесе, парламентът трябва да продължи да заседава“, заяви адвокатът Джолиън Моъм.
„Радвам се, че моето разбиране за функционирането на нашата демокрация, което е, че парламента трябва да изпълнява своята важна конституционна роля, беше потвърдено от най-високия шотландски съд“, добави той.
„Това е особено важен принцип. Премиерът не трябва да третира парламента като пречка“, продължи Моъм.


Превод и редакция: Теодор Пенев