Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Reuters: Иран заяви, че танкерът „Адриан Даря 1“ е продал петрола си на частна компания и не е нарушавал санкциите на ЕС

11 септември 2019 | 15:00

Снимка: АФП

Лондон. Посланикът на Иран в Лондон заяви, че товарът на петролният танкер „Адриан Даря 1“ е бил продаден на частна компания и така Техеран по никакъв начин не е нарушил санкциите, които Европейският съюз е наложил над Сирия, предава Reuters.
„По време на срещата ми с британският външен министър беше подчертано, че действията на властите срещу танкера, пренасящ ирански петрол бяха нарушение на международното право“, заяви посланикът Хамид Баейдинеяд в съобщение в „Туитър“, след като беше повикан в британската столица.
„Санкциите на ЕС не могат да бъдат прехвърляни на трети страни. Въпреки многобройните заплахи от САЩ, танкерът продаде петрола си на частна компания и не е нарушавал никакви задължения“, добави той.
По-рано Великобритания обвини Техеран, че танкерът „Адриан Даря“, по рано задържан и освободен от британските власти в Гибралтар, е продавал петрол в Сирия, което е в нарушение с наложените над Дамаск санкции от страна на ЕС.

Превод и редакция: Теодор Пенев