БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Gazeta Express (Косово): Американското посолство в Прищина потвърди за визита на Матю Палмър в страната

11 септември 2019 | 14:20

Снимка:

Прищина. Новоназначеният специален представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър ще посети Косово, но датата на визитата му взе още не е потвърдена. Това потвърдиха за прищинския вестник Gazeta Express от американското посолство в най-младата държава на Балканите.
„Специалният посланик за Западните Балкани, Матю Палмър, планира да посети Косово. Датата на неговата визита все още не е определена“, гласи отговорът на американската дипломатическа мисия в странта.
На 30 август държавният секретар на САЩ назначи Матю Палмър за свой специален представител за Западните Балкани. Според Държавния департамент на САЩ Палмър ще ръководи усилията за засилване на дипломатическия ангажимент на САЩ в подкрепа на мира, стабилността и просперитета в региона и ще се съсредоточи върху интеграцията на страните от Западните Балкани в западните институции. Палмър каза, че една от ключовите точки на дневния му ред е и диалогът Прищина-Белград. В интервю с черногорския държавен оператор RTCG Палмър изрази оптимизма си, че може да се постигне споразумение между Косово и Сърбия. Той подчерта, че взаимното признаване би било идеално за решаване на проблемите в Косово и Сърбия, като добави, че САЩ ще играят ролята на партньор, за да убедят и двете страни да възобновят диалога.

Превод и редакция: Тереза Герова

Свързани новини