БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„Денешен“ (Македония): В Прищина откриха паметна плоча за жертвите на атентатите от 11 септември

11 септември 2019 | 14:11

Снимка: Денешен.мк

Прищина. В сутрешните часове на деня в двора на правителството на Косово бе открита паметна плоча за жертвите на терористичните атентати в САЩ от 11 септември 2001 г., съобщава електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
Плочата бе открита от министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай и американския посланик в страната Филип Коснет. На нея са изобразени гербът на най-младата държава на Балканите и надпис „Косово помни“ - на английски и албански език.
В реч пред присъстващите на церемонията, Харадинай подчерта, че „Косово също изживя тежко нападението срещу приятелския американски народ“.
„Косово почита жертвите на 11 септември всяка година и съчувства на Америка. Ще превърнем това в традиция и всяка година на този ден, преди да започнем работата си в институциите, ще отдадем почит на падналите в Америка… Америка беше с нас заради нашата свобода и е гарант на свободата по света, затова и ние винаги ще бъдем с Америка, за да защитаваме свободата“, поясни Харадинай.
Посланик Коснет заяви в словото си, че е трогнат от начина, по който косовският народ отбелязва 11 септември, което е „потвърждение за дълбоката връзка между народа на Косово и народа на САЩ".
„Американците завинаги ще помнят подкрепата, която получиха от света, а реакцията от нашите приятели в Косово беше незабавна и искрена. Веднага след атентата в цяло Косово хората се събраха в маршове зз подкрепа, запалиха свещи и дариха кръв, а някои граждани на дори доброволно се включиха към американските военни в борбата срещу глобалния тероризъм. Тази спонтанна реакция беше потвърждение на дълбоката връзка между хората на Косово и народа на САЩ“, изрази увереност Коснет.
Близо 3000 души бяха убити на 11 септември 2001 г. при нападения на терористичната организация „Ал Кайда" в Ню Йорк и в Пентагона.

Превод и редакция: Тереза Герова