ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Иво Христов, БСП/ПЕС: Парите от Европа за институтите и университетите няма да дойдат в БАН и СУ докато България не преосмисли отношението си към науката и образованието

11 септември 2019 | 08:12

Снимка: Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП

София. Парите за големите институти и университети няма да дойдат в БАН и Софийския университет докато България не преосмисли своето отношение към науката и образованието и не отдели достатъчно средства, за да могат нашите институти да кандидатстват за съфинансиране. Това каза евродепутатът социалист Иво Христов по бТВ.
„Честито на Мария Габриел и успех в новите й функции. Очевидно имаме деградиране на България в йерархията на ресорите. Беше време, в което имахме заместник-председател на Комисията с основен ресор „Бюджет и човешки ресурси“. Това време отмина. След това дойде времето, в което г-жа Габриел имаше дигитален ресор. И това време отмина. Както виждате ресорът няма нищо общо с това, което премиерът Бойко Борисов обяви“, посочи Христов. „Ние живеем в информационен резерват около нас. Една гора от микрофони преследва премиера Борисов. Той хвърля различни тези, които съвсем сериозно се обсъждат след това и накрая се оказва, че нямат нищо общо“, каза още той. По думите му що се отнася до ресора, той събира няколко различни портфолиа, които са монтирани малко изкуствено, тъй като да се говори за младеж и иновации е малко условно. „Иновациите не са приоритет само на младежта. Тук мнозинството се опитва да блъфира общественото мнение, като казва „имаме много пари“, защото на Балканите е много важно колко голяма е баницата. Само че тези пари се разпределят по определени правила. 95% от парите за наука и иновации отиват в Западна Европа. Как очакваме ние в България да привлечен инвестиции по тази линия, при положение че е необходимо съфинансиране, а българската наука не получава нищо“, добави Христов. „Учените от БАН през последните 2 години на няколко пъти протестираха, но не бяха чути. Така че от този ресор нищо няма да стигне до България, но да пожелаем успех на Мария Габриел.
Парите за големите институти и университети няма да дойдат в БАН и Софийския университет докато България не преосмисли своето отношение към науката и образованието и не отдели достатъчно средства, за да могат нашите институти да кандидатстват за съфинансиране. Що се отнася до младежта иронично е, че този ресор е в български ръце. Ние сме най-застаряващата нация в световен мащаб. За да привлечем и задържим младежта в България, трябва да създадем условия. Тя не вижда бъдеще и емигрира“, допълни Христов.