БалканиВИЖ ВСИЧКИ

A1 On (Македония): Срещата между Заев и Мицковски продължи до късна нощ, няма постигнати резултати

11 септември 2019 | 07:17

Снимка: Макфакс

Скопие. Лидерската среща между премиера на Северна Македония и лидер на управляващия СДСМ и опозиционния лидер Християн Мицковски от ВМРО-ДПМНЕ започна в 20:00 часа местно време във вторник (21:00 часа българско време) и продължи до около 02:30 часа, без да бъде обявен официалният й край, отбелязва скопската електронна медия A1 On.
След края на преговорите бе разпространено малко информация, но стана ясно, че двете страни не са успели да съгласуват позициите си за Закона за прокуратурата, който ще регламентира статута на Специализирана прокуратура.
Преговарящият екип на правителството информира, че основната цел на опозицията е да не се продължават делата на СП, т.е. подсъдимите да не отговарят пред съдебните органи. За правителството обаче това означава, че въпросът е приключен, защото с прехвърлянето на делата на СП към главния прокурор те вече не зависят от политическите споразумения, а само от независимата съдебна институция.
ВМРО-ДПМНЕ не предостави точна информация относно изхода на преговорите.
Срещата между правителството и опозицията се организира половин година, след като работните групи не успяха да намерят взаимно приемливи решения на Закона за СП, които да бъдат приети в парламента с мнозинство от две трети от депутатите.
Междувременно специалният прокурор Катица Янева, която е в ареста по делото „Рекет", поиска от Прокуратурата да поеме всички дела от СП. Прокуратурата прие предложението, но имаше много съмнения как ще протече този процес.

Превод и редакция: Тереза Герова