БалканиВИЖ ВСИЧКИ

“Канал 5“ (Македония): В момента се провежда лидерска среща в македонския парламент

10 септември 2019 | 22:13

Снимка: Макфакс

Скопие. Заев и Мицковски пристигнаха на срещата със своите преговорни екипи, водени от министъра на правосъдието Рената Десковска и депутата Антонио Милошовски. Те ще трябва да намерят съвместно решение и да приемат окончателния вариант на Закона за прокуратурата, който също ще се занимава със статута на Специализираната прокуратура, информира македонският телевизионен “Канал 5“.
Освен Закона за прокуратурата се съобщава че по предложение на опозицията ще бъдат обсъдени и предсрочни избори.
Премиерът Заев заяви днес, че очаква на срещата с Мицковски да бъде показана отговорност и да се направи опит за решаване на проблема със Закона за прокуратурата. Заев подчерта, че това е законосъобразно искане, но настоя, че това е безпрецедентен период, когато акцентът трябва да бъде върху пълноправното членство в НАТО и началото на преговорите за присъединяване към ЕС.
В зависимост от резултата от срещата между двамата лидери ще стане ясно кога ще продължи разглеждането в комисиите и в пленарната зала, както и кога ще се проведе парламентарната сесия за освобождаване на специалния прокурор Катица Янева, като тя трябва да бъде освободена най-късно до 15 септември.

Превод и редакция: Юлиян Марков