БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Kathimerini: В Източното Средиземноморие възниква нов съюз

16 август 2019 | 07:45

Снимка:

Атина. Електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerni публикува статия, посветена на задълбочаващия се съюз между Гърция и Израел – две държави от стратегическия регион на Източното Средиземноморие, в който има редица предизвикателства за сигурността, а балансът е крехък.
Проучването на запасите от въглеводороди в Изключителните икономически зони (ИИЗ) на Израел и Кипър през последните години създаде нова динамика в региона. Гърция е част от двустранното и тристранното сътрудничество, което се задълбочено. Крайната цел е насърчаване на регионалната стабилност и просперитет.

Първи стъпки

След края на Втората световна война Гърция провежда пропалестинска политика, без да признава Израел официално за държава (де юре), а политическите елити в Атина я описват като експанзионистична страна и призовават за справедливо разрешаване на палестинския въпрос. Причината за това се крие в подкрепата на арабския свят в кипърския конфликт и опасенията относно състоянието на гръцките малцинства в тези страни. С участието на Гърция в Европейската икономическа общност обаче нещата започват да се променят постепенно и през 1990 г. Гърция официално признава Израел като доказателство за сближаване с европейските политики.

Общ знаменател

Може да се каже, че Турция е източник на проблемите в региона, тъй като има няколко спора по отношение на Района на полетната информация (FIR) на Гърция и разширяването на териториалните й води от 6 до 12 морски мили. Освен това Турция се противопоставя на кипърските усилия за проучване на залежи и счита гореспоменатото разширяване като casus belli. Има и въпроси, свързани с морските зони, нарушенията на гръкото въздушно пространство от турска страна и милитаризацията на гръцките острови. Отношенията между Турция и Израел започнаха да се влошават в началото на последното десетилетие – на срещата на върха в Давос през 2009 г. по време на дискусия относно Газа имаше сблъсък между президента Реджеп Тайип Ердоган и тогавашния му израелски му колега Шимон Перес.

Начало на нова ера

През юли 2010 г., като продължение на случайната среща между премиерите на Израел и Гърция, Георгиос Папандреу стана първият гръцки премиер, посетил Израел. По време на разговорите си с Бенджамин Нетаняху той подчерта израелската подкрепа в икономическата криза, която Гърция бе изправена. Нетаняху посети Гърция през август 2010 г. и подчерта значението на съществуването на панел, който ще обхване всички области на сътрудничество и обсъди с гръцкия си колега задълбочаването на отбранителните и икономическите отношения. В този контекст Гърция се възприема от еврейското лоби в САЩ като полезен играч в региона, тъй като има сближаващи се интереси с Израел, докато координацията на действията на гръцките и еврейските лобистки групи се разглежда като помощ за елинизма като цяло.

Тристранни срещи

Първата тристранна среща на върха между Гърция, Израел и Кипър се проведе през януари 2016 г. и в рамките й лидерите взеха решение да създадат комитет за планиране на газопровод за транспортиране на природен газ от Израел до Европа. През юни 2017 г. Италия стана част от този процес и беше създадена работна група за надзор на проекта. Съгласието за съответния текст беше постигнато на срещата на върха в Биршеба през 2018 г.
Всяка страна има свои причини да стане част от това сътрудничество, тъй като има сближаващи се виждания по въпросите на енергетиката сред участващите държави и общи схващания за заплаха. Освен това създаването на газопровод, който ще транспортира природен газ от Израел през Кипър и Гърция до Европа, е от решаващо значение за енергийната сигурност на континента, тъй като спомага за намаляването на зависимостта от арабско-мюсюлманските и иранските ресурси, нещо, което се разглежда като положително от САЩ и западния свят като цяло. Нещо повече, двете последни срещи на върха (през декември 2018 г. и март 2019 г.) бяха активно подкрепени от САЩ, а държавният секретар Майк Помпео дори участва в срещата на върха в Ерусалим през март 2019 г.
Американците подкрепят проекта за тръбопровода EastMed, тъй като го смятат за изключително важен за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните ресурси на Европейския съюз и стъпка към регионалната стабилност. Законопроектът, предложен от американските сенатори Боб Менендес и Марко Рубио през април тази година, също трябва да се разглежда като друг пример за тяхната подкрепа за усилията на Гърция, Израел и Кипър. Както израелският президент Реувен Ривлин каза в интервю за изданието през януари 2018 г., „Ние обичаме да казваме, че небето е границата, но може би, тъй като сме съседи в Средиземно море, морето е границата“.

Превод и редакция: Тереза Герова