ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Повече от 107 хиляди души се обявиха за преименуване на улицата на Trump Tower в чест на Обама

14 август 2019 | 22:24

Снимка:

Ню Йорк. Повече от 107,7 хиляди души са подписали петиция с предложение да се преименува участъкът от Пето авеню в Ню Йорк, където се намира небостъргачът Trump Tower, на авеню Барак Обама. Това показва в сряда броячът на сайта на привържениците на инициативата moveon.org, предава ТАСС.
Те предлагат да се присвои името на 44-ия американски президент на участъка на Пето авеню между 56-та и 57-а улици. Именно на това място е разположена кулата на Тръмп, където се намира седалището на групата на компаниите на държавния глава Trump Organisation и където се намираше предизборният му щаб през 2016 г.
Предложението е оправдано от факта, че тази година участък от пътя в югозападната част на Лос Анджелис е кръстен на Обама. „Изискваме кметът на Ню Йорк и Общинския съвет да направят същото и да преименуват Пето авеню в чест на бившия президент, чиито многобройни постижения включват спасяването на народа ни от Великата депресия, два президентски мандата без нито един скандал и елиминиране на Осама бин Ладен, вдъхновител на терористичните атаки от 11 септември, довели до смъртта на повече от 3 хиляди нюйоркчани“, се казва в петицията.
Неин автор е Елизабет Ровин, която признава, че по този начин иска да раздразни Доналд Тръмп, който не се уморява да критикува остро недостатъците и пропуските на администрацията на Обама. „Чух шега на комик за това как Тръмп ще бъде бесен, ако тя [част от Пето авеню] е кръстена на Обама. И си помислих, защо не“, каза жената пред списание Newsweek.
Роуин си постави нова цел в сряда - да доведе броя на подписите в петицията до 125 хил. Както обяснява телевизионната компания ABC, тази идея е обречена. Според правилата на Ню Йорк, градските улици и площади получават името само на хора, починали поне две години преди заявлението.


Превод и редакция: Иван Христов