Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Jerusalem Post: Лидерите на Германия, Италия, Франция и Австрия потвърдиха участието си на церемонията за 75-ата годишнината от освобождаването на „Аушвиц“

14 август 2019 | 16:52

Снимка:

Ерусалим. Няколко световни лидери потвърдиха участието си в петия Световен форум за Холокоста, който ще се проведе в Ерусалим през януари следващата година, съобщава вестник The Jerusalem Post, като уточнява, че сред тях са държавните и правителствените ръководители на Германия, Италия, Франция и Австрия.
Форумът ще отбележи 75-ата годишнина от Освобождението на „Аушвиц“, както и Международния ден за възпоменание на Холокоста. Сред световните лидери, потвърдили присъствието си, са френският президент Еманюел Макрон, държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер, както и колегите им от Италия и Австрия - Серджо Матарела и Александър Ван дер Беллен.
Форумът, озаглавен „Помнете Холокоста, борбата срещу антисемитизма“, се организира от фондацията на Световния форум за Холокоста, ръководена от председателя на Европейския еврейски конгрес д-р Моше Кантор, в сътрудничество с Яд Вашем и под егидата на президента на Израл Риувен Ривлин.
В изявление за събитието се подчертава, че то е „особено важно, тъй като Холокостът се отдалечава миналото, част от паметта му се забравя и уроците му вече не се учат“.
„Никога повече“ е план за действие, който трябва да възвърнем като призив да защитим бъдещето, докато помним миналото“, коментира Кантор той и добави, че ще даде на световните лидери „уникална възможност“ да се изправят и да кажат: „Достатъчно“ на антисемитизма, нетърпимостта и расизма“.


Превод и редакция: Тереза Герова