Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Hill: Нанси Пелоси обеща – няма сделка с Лондон, ако Брекзит застраши Белфаското споразумение

14 август 2019 | 16:40

Снимка: АФП

Вашингтон. Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси отново изрази възражението си срещу споразумение за свободна търговия с Обединеното кралство, ако оттеглянето му от Европейския съюз застраши Белфаското споразумение (известно и като Споразумението от Разпети петък) от 10 април 1998 г., което урежда мира и бъдещето на Северна Ирландия, съобщава американското издание The Hill.
„Споразумението от Разпети петък служи за основата на мира в Северна Ирландия и като маяк на надеждата за целия свят. След векове на конфликти и кръвопролития, светът стана свидетел на чудото на помирението и постигнатия напредък“, подчерта Пелоси в изявление.
„Ако Брекзит подкопае споразумението от Разпети петък, няма да има вероятност търговско споразумение между САЩ и Великобритания да мине в Конгреса. Споразумението за мир се пази от американския народ и ще бъде защитавано яростно на двупалатна и двупартийна основа в Конгреса на САЩ", категорична бе тя.
Споразумението от Разпети петък от 1998 г. сложи край на конфликта в Северна Ирландия, който избухна през 60-те години на миналия век. Северна Ирландия е централен въпрос за преговарящите за Брекзит. Страната, която е част от Обединеното кралство, споделя граница с Ирландия, която е част от ЕС.
Критиците на Брекзит изразиха опасения от възможността за налагането на твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия, което може да подкопае споразумението, което поддържа мира в продължение на две десетилетия.
Забележките на Пелоси идват, след като съветникът по националната сигурност Джон Болтън заяви, че САЩ ще подкрепят Брекзит „без сделка“ , което вероятно ще доведе до налагането на т.нар. твърда граница. Председателят на финансовата комисия на Сената Чък Грасли (републиканец от Айова) също наскоро заяви, че ще подкрепи излизането на страната от ЕС без споразумение.
Всяка нова търговска сделка за заместване на споразуменията между САЩ и Великобритания, договорени чрез ЕС, ще трябва да бъде подложена на гласуване в Конгреса, което означава, че председателят на органа може да я блокира.
Новият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън обеща напускане на ЕС до 31 октомври, но е изправен пред няколко препятствия в преговорите.

Превод и редакция: Тереза Герова