Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Hurriyet: Турция ще разшири военното си присъствие в Катар с нова база

14 август 2019 | 14:58

Снимка: АФП

Анкара. Турция ще открие нова военна база близо до съществуващия съвместен команден център в Катар тази есен и значително да разшири присъствието си в емирството на Персийския залив, съобщава проправителственият вестник Hurriyet.
„Броят на войниците ще се увеличи. Не мога да разкрия цифри, като се имат предвид интересите и сигурността на Турция, но мога да кажа, че тя ще се увеличи драстично", пише кореспондентът на вестника Ханде Фират, като същевременно добавя, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се присъедини към катарския емир за церемонията по откриването на базата по-късно тази година.
За първи път турски войници бяха изпратени в Катар през октомври 2015 г. с цел засилване на двустранните отношения. Те подготвят съвместни програми за обучение и провеждат военни учения.Но след като съседите на Катар от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, наложиха блокада на емирството през юни 2017 г., военното присъствие на Турция придоби по-голямо значение.
Сред исканията на блока, воден от Саудитска Арабия, е Катар да прекрати военното си сътрудничество с Турция и да разпореди извеждането на всички нейни войски от Катар. Вместо това обаче Анкара изпрати допълнителен контингент през декември миналата година, предприемайки нова стъпка към сближаване с Катар – страна, която може да се похвали с третите най-големи запаси от природен газ в света. Единственият й съсед е Саудитска Арабия.
„Когато разгледаме енергийните войни в региона, програмата на САЩ, ориентирана срещу Иран, евентуалните маневри на Техеран, използвайки шиитското си население и страните от Персийския залив, тайните или явни операции на Саудитска Арабия срещу Турция, можем да разберем значението на турската армия база в Катар много по-добре“, пише авторът на материала.
Новата база е построена близо до тази в Тарик ибн Зияд. В нея – съгласно описанието на автора – има безброй социални съоръжения, строителството е завършено… Катар също отдава голямо значение на тази военна база. Говори се за церемония за „голямо откриване“ през есента.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова