БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Kathimerini: Гръцкият премиер пристига на опустошения от пожара остров Евбея

14 август 2019 | 13:43

Снимка: АФП

Атина. Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис впосети гръцкия остров Евбея, където огромен пожар предизвика евакуацията на няколко населени места и прунуди властите да апелират за помощ към партньорите на Европейския съюз, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Очаква се Мицотакис да посети мобилното звено „Олимпос“ на пожарната служба, за да бъде информиран за напредъка в борбата с пожара. По-рано през деня гръцкият премиер се срещна с европейския комисар за хуманитарна помощ и управление на кризи Христос Стилианидис в Атина.
Мицотакис благодари на кипърския служител за непосредствения принос на Европейския съюз към продължаващите усилия за борба с пожарите, като същевременно подчерта необходимостта от европейска солидарност в условията на природни бедствия. На свой ред Стилиниадес заяви, че италиански самолет е пристигнал в Гърция и втори е на път.
Министърът на защитата на гражданите Михалис Хрисохоидис подчерта, че властите са „успели да защитят живота на хората, за да няма загубен човешки живот и да спасят имотите им“.
Междувременно европейската система за сателитно картографиране „Коперник“ помага за предоставянето на карти за оценка на щетите на засегнатите области.

Превод и редакция: Тереза Герова