БалканиВИЖ ВСИЧКИ

АНА-МПА: Гръцките пожарникари са се борили цяла нощ с пожара на Евбея

14 август 2019 | 12:11

Снимка: Агенция "Фокус"

Атина. Противопожарните сили се бориха през цялата нощ, за да спасят четирите села, които бяха застрашени от големите пожари на остров Евбея. Пожарът е изгорил огромна част от борова гора, съобщава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Огнеборците са направили пожарни зони извън град Псахна, за да предотвратят пламъкът да достигне до къщите и защитните бариери, както и за да защитят евакуираните села Макримали, Кондодеспоти, Платания и Ставрос.
Според източници от противопожарната служба са изгорели само няколко коли и няма разрушени сгради.
Понастоящем противопожарните сили са съсредоточени върху два пожарни фронта, в районите от Платания до Макримали и Платания до Дамария.
Девет водни хеликоптери и седем противопожарни самолета възобновиха работата си с първата светлина за деня, докато два самолета от Италия пристигнаха, за да помогнат в операцията. Очаква се още два самолета да пристигнат от Испания в рамките на деня, който незабавно отговори на искането на гръцките власти за помощ. Хърватия, която първоначално беше отговорила и щеше да изпрати два самолета, не ги изпрати, тъй като страната беше изправена пред огромен риск от пожар.
Европейският комисар за управление на кризи Кристос Стилианидес, който пристигна в Атина, за да изрази подкрепата на ЕС, се срещна с министъра на гражданската защита, за да го информира за европейската помощ, която ще бъде изпратена на Гърция в рамките на механизма на rescEU.

Превод и редакция: Иван Христов