БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Skai TV (Гърция): Седем самолета и девет вертолета гасят пожара на остров Евбея

14 август 2019 | 11:34

Снимка:

Атина. Седем пожарни самолета и девет вертолета, както и 300 пожарникари, военни и доброволци на земята гасят силния пожар, който продължава от вторник в борова гора по склоновете на планините на гръцкия остров Евбея, съобщава телевизионният канал Skai.
По-късно в сряда два пожарни самолета, предоставени от Италия по искане на Гърция, ще се присъединят към операцията, очакват се още два изпратени от Испания, която също отговори на искането на Гърция до Европейския механизъм за гражданска защита за помощ при гасене на пожара на Евбея.
Голяма площ от боровата гора на остров Евбея продължава да гори. Във вторник фронтът на огъня се разпростира на 11,5 км, а колона та от пламъци се издигна на 30-40 метра височина. Властите извършиха евакуация с превантивни цели на четири села (Макримали, Конодеспоти, Ставрос и Платания), чиито жители бяха изпратени в други населени места. Един от доброволците, участвал в гасенето на пожар край село Макримали, получи леки наранявания.
Губернаторът на Централна Гърция Костас Бакоянис каза пред Skai, че пожарникарите продължават да водят „титанична битка с огъня“, заявявайки, че предстои още много работа.
В Гърция има 40-градусова жега, придружена от силни ветрове. Десетки пожари се случват почти всеки ден, от 15 юли до 12 август в страната са регистрирани 1302 пожара. В допълнение към най-силния пожар на Евбея, пожарната служба във вторник загаси общо 56 пожара в различни части на Гърция.

Превод и редакция: Иван Христов