Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в европейския печат ( Агенция „Фокус“ )

14 август 2019 | 09:39

Снимка: Агенция "Фокус"

Лондон. Председателят на Камарата на общините Джон Бекроу настоя, че ще се „бори докрай“, за да предотврати спиране на дейността на парламента от премиера Борис Джонсън, който се надява по този начин да изпълни волята на британците за излизане от Европейския съюз, изразена на референдума преди повече от три години, пише вестник London Evening Standard.
Думите на Бекроу са най-силният сигнал досега, че е готов да се намеси лично, за да предотврати спиране на дейността на парламента.
Той „вярва силно“, че Общините трябва да имат думата и депутатите трябва да продължат да заседават и дебатират по въпроса с наближаването на поредния краен срок за Брекзит на 31 октомври.
„И ако има опит за заобикаляне, или, да не дава Господ, затваряне на парламента, това е анатема за мен“, заяви Бекроу.
„Ще се боря до последния си дъх, за да предотвратя това. Не можем да имаме ситуация, в която дейността на парламента е спряна. Ние сме демократично общество и парламентът ще бъде чут“, обясни председателят на Камарата на общините.
През юни той предупреди тогавашните претенденти за поста председател на Консервативната партия, че спирането на дейността на парламента не е опция.
Депутатите, които не искат да признаят резултатите от референдума се опитват да намерят парламентарен механизъм, за да блокират излизането на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври или по-късно.
Във вторник стана ясно, че плановете на Джонсън за Брекзит могат да бъдат осуетени следващия месец, когато съдът ще вземе решение по бързата процедура, дали той може да затвори Камарата на общините.
Съдия в Единбург се съгласи да разгледа искането на противниците на Брекзит, включително 70 депутати.
***
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се надява в учебниците по история за нея да пише само едно нещо: „Опита се“, пише европейската редакция на Politico.
По време на мероприятие на местното издание Ostsee Zeitung, дългогодишният германски лидер бе запитана какво се надява децата да четат за нея в учебниците по история след 50 години.
След като помисли над въпроса няколко секунди, Меркел отговори с усмивка „Тя се опита“.
Публиката в северния крайбрежен град Щралзунд се засмя и аплодира в отговор.
Меркел обяви в края на миналата година, че няма да търси преизбиране, когато мандатът й приключи през 2021 г. С 14 години мандат тя е един от най-дълго служещите канцлери в Германия, като ръководи страната през световната финансова криза през 2008 г. и бежанската криза през 2015 г., която предизвика загуба на подкрепа към нея на фона на противопоставянето на политиката й на отворени врати.
По време на събитието във вторник Меркел беше попитана и какво планира да направи, когато напусне поста си, и тя повтори, че няма планове да продължи в активната политика.
"Ще остана политическа личност, но няма да имам активна политическа длъжност", каза тя.
Меркел уточни, че това включва и кариера на европейско ниво, където позициите „вече са разпределени“.
***
Будапеща. Повече от една седмица, след като Кока Кола започна медийна кампания, рекламираща педерастията в Унгария, тя продължава да е начело в дневния ред в страната. През почивните дни бе проведена демонстрация от неправителствени организации (НПО), а в понеделник протестиращи се опитаха да блокират завода на компанията в Дунахарашти, пише електронното издание Hungary Today.
В неделя няколкостотин души, организирани от 230 НПО-та, участваха в демонстрация в Будапеща в подкрепа на рекламната кампания на Кока Кола и „в протест срещу проправителствените пропагандни медии“, които „нападат хората в неравностойно положение (сексуалните малцинства и инвалидите) в отговор на постерите на Кока Кола „Love is Love”.
От друга страна, десният Ми Хазанк продължава да демонстрира срещу Кока Кола. След акцията в четвъртък, когато Ласло Тороцкай театрално изля бутилка от напитката върху асфалта пред офисите на компанията и обяви бойкот, в понеделник сутринта малка група, водена от вицепрезидента на партията Елд Нодак, се опита да блокира влизането и излизането от фабриката в Дунахарасти. Те също така окачиха голям банер с надпис „Какво следва? Педофилия? С #LOVEISLOVE? върху нея“.
Новак, наред с други неща, заяви пред Index, че на гейовете трябва да се помага, вместо те да бъдат насърчавани да бъдат горди от себе си и да им се дават повече права. Според него, да си педераст е „да имаш злокачествен тумор“, за което трябва да се помогне, като добави, че обратните трябва да разберат, че това не е нормално.
Докато Кока Кола обеща да предприеме правни стъпки, от Ми Хазанк също настояха, че ще продължат протестите.
Във вторник на входа на Сегет дясната партия протестира срещу фестивала на американските производители на безалкохолни напитки, раздавайки стикери и листовки. Кока Кола е сложила етикети с цвят на дъгата за бутилките си, продавани на фестивалните площадки.
Дуро Дора, заместник-лидер на Ми Хазанк, настоя, че не само Кока Кола, но и правителството е виновно „за настоящата ситуация“, като се аргументира, че то е избрало Кока-Кола за свой първи стратегически партньор, давайки й специални привилегии, като правото на временна оценка на данъчните закони.
„Ако правителството беше сериозно за спирането на хомосексуалната пропаганда, то има възможност, например, да отнеме привилегиите, предоставени от споразумението за стратегическо партньорство“, заяви тя, като добави, че вместо това Кока Кола трябва да организира кампания, насочена към здравето.