Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

London Evening Standard: Председателят на британския парламент ще се бори до последно срещу Брекзит без сделка

14 август 2019 | 08:29

Снимка: АФП

Лондон. Председателят на Камарата на общините Джон Бекроу настоя, че ще се „бори докрай“, за да предотврати спиране на дейността на парламента от премиера Борис Джонсън, който се надява по този начин да изпълни волята на британците за излизане от Европейския съюз, изразена на референдума преди повече от три години, пише вестник London Evening Standard.
Думите на Бекроу са най-силният сигнал досега, че е готов да се намеси лично, за да предотврати спиране на дейността на парламента.
Той „вярва силно“, че Общините трябва да имат думата и депутатите трябва да продължат да заседават и дебатират по въпроса с наближаването на поредния краен срок за Брекзит на 31 октомври.
„И ако има опит за заобикаляне, или, да не дава Господ, затваряне на парламента, това е анатема за мен“, заяви Бекроу.
„Ще се боря до последния си дъх, за да предотвратя това. Не можем да имаме ситуация, в която дейността на парламента е спряна. Ние сме демократично общество и парламентът ще бъде чут“, обясни председателят на Камарата на общините.
През юни той предупреди тогавашните претенденти за поста председател на Консервативната партия, че спирането на дейността на парламента не е опция.
Депутатите, които не искат да признаят резултатите от референдума се опитват да намерят парламентарен механизъм, за да блокират излизането на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври или по-късно.
Във вторник стана ясно, че плановете на Джонсън за Брекзит могат да бъдат осуетени следващия месец, когато съдът ще вземе решение по бързата процедура, дали той може да затвори Камарата на общините.
Съдия в Единбург се съгласи да разгледа искането на противниците на Брекзит, включително 70 депутати.

Превод и редакция: Иван Христов