Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Reuters: Макрон ще убеждава Путин да продължи преговорите с Украйна по време на визитата му във Франция

14 август 2019 | 04:21

Снимка: Агенция "Фокус"

Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон ще убеждава руския си колега Владимир Путин да възобнови преговорите с Украйна и да обмисли предложенията на новия украински държавен глава Владимир Зеленски, предава Reuters, като се позовава на източник от Елисейския дворец.
Путин пътува до ваканционния имот на Макрон в Южна Франция на 19 август за двустранни преговори преди срещата на върха на Г-7. Британската агенция обяснява, че френският лидер иска да покаже на Москва, че не е изолирана, въпреки че бе изключена от групата на седемте след присъединяването на Крим през 2014 година.
Начело в дневния ред на разговорите ще бъде ситуацията в Украйна, след като новият президент Зеленски на 6 август поиска от руския лидер продължаване на преговорите в „нормандския формат“ във връзка със смъртта на четирима украински военнослужещи в Донбас.
„Продължаваме дискусиите си с президента Путин малко преди Г-7 и интензифицираме усилията си по украинския въпрос в нормандския формат“, заяви представителят на Елисейския дворец пред журналистите.
„Президентът Зеленски направи някои предложения и смятаме, че президентът Путин трябва да отговори окуражаващо“.
Така нареченият „Нормандски формат“ включва Франция, Германия, Украйна и Русия, но лидери не провеждат срещи от октомври 2016 г.

Превод и редакция: Иван Христов