ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Властите на Нова Зеландия позволиха изплащането на заплати в криптовалута

13 август 2019 | 15:09

Снимка: pixabay.com

Уелингтън. Властите на Нова Зеландия позволиха на компаниите да плащат заплати на служителите в криптовалута. Указът ще влезе в сила следващия месец, предава руската информационна агенция TACC, като се позовава на медийни доклади.
Текстът, в съответствие с постановлението на данъчната служба на Нова Зеландия, предвижда от 1 септември да бъде разрешено да се изплащат заплати в криптовалута, ако плащанията се извършват под формата на редовни фиксирани суми. В този случай избраната цифрова валута трябва да бъде обвързана с поне една валута, която действа като законово платежно средство. Освен това криптовалутата трябва да бъде конвертируема.
Това решение няма да се отнася за самостоятелно заетите граждани. Размерът на данъка върху дохода за компаниите, които преминават към плащане в криптовалута, според вестника, няма да се промени. Според експерти подобен ход е доста рисков, тъй като колебанията на цените могат да бъдат твърде големи и бързи.
По-рано „Фейсбук“ обяви планове за пускането в обращение на собствена криптовалута през 2020 г. Според представители на компанията ще бъде възможно да се извършват транзакции, като се използват услугите на Facebook Messenger, WhatsApp, както и приложение, което в момента се разработва.

Превод и редакция: Тереза Герова