ВарнаВИЖ ВСИЧКИ

Доц. Дарина Найденова, диетолог: При хранителните отравяния с биологичен фактор ние по никакъв начин не можем да заподозрем, че храната е опасна

21 юли 2019 | 13:43

Снимка: https://pixabay.com

Варна. При хранителните отравяния с биологичен фактор ние по никакъв начин не можем да заподозрем, че храната е опасна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна диетологът от града доц. Дарина Найденова. По думите й в подобни случаи храната съдържа някаква бактерия, която причинява стомашното неразположение, а тази бактерия не променя вкуса, мириса и аромата на тази храна, така че остава невидима за човешкото око. „Тоест на тази храна не й личи, че тя е вече започнала да е разваля и може на нас да ни причини един стомашно-чревен дискомфорт. Не бива да се разчита само на това, че на вид, вкус и мирис, храната няма промени. Защото болшинството хранителни отравяния са точно от такава храна, на която не й личи, но която е съхранява неправилно“, заяви доц. Найденова.
Тя отбеляза също, че хранителните натравяния са изключително опасни за малките деца и хората с хронични заболявания. „Малките деца много бързо се обезводняват, когато имат хранително натравяне, което налага те да бъдат приети в болница, да бъдат включени на система и това според мен е много неприятно и за родителя и за детето. Така, че до голяма степен те не са толкова опасни сами по себе си тези хранителни отравяния, стига да не доведат до това усложнение често, а именно обезводняването“, каза още тя. Според специалиста част от другите усложнения са възпаление на жлъчката и последващи кризи, които да доведат до чувствителност на стомашно-чревния тракт, която да доведе до непоносимост към определени храни. „Тоест до тогава да не е имал проблем с консумацията на мляко, или на плодове или на някакви тестени изделия, а след една такава остра чревна инфекция на стомаха след храна някаква консумирана, той да стане изключително чувствителен стомашно-чревния тракт към тези храни и човека да не може месеци наред да ги консумира“, обясни доц. Найденова. Тя допълни, че това може да доведе до промяна в модела на хранене на дадения човек, която невинаги е желана и приятна.
Според диетолога един от най-важните моменти в профилактиката на тези заболявания представлява нещо, което хората може би често забравят – това да си мият ръцете. „Но да ги мием както трябва – с вода, със сапун и по-продължително време. Преди да посегнем да хванем някаква храна и да я изядем, да имаме една идея, че можем ние самите със своите ръце да пренесем една инфекция или някакъв болестотворен микроорганизъм в храната и по този начин да я замърсим“, посочи доц. Найденова. Тя препоръча да не забравяме тези важни неща дори когато сме на почивка или навън през летните месеци.
Бояна АТАНАСОВА