Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в световния печат (Агенция "Фокус")

21 юли 2019 | 00:01

Снимка: АФП

Годишнината от турското нахлуване в Кипър, акцията срещу мигрантите в САЩ и рискът от конфликт между "Хизбулла" и Израел са сред темите на световния печат.
***

Левкоша. Турция отбелязва 45 години от операцията в Северен Кипър, пише турският вестник Hurriyet в материал, представен без редакторска намеса.
Тържествата по случай 45-та годишнина от започването на военната операция на Турция за защита на турското население в Кипър започнаха на острова на 20 юли.
Турският вицепрезидент Фуат Октай и президентът на (непризнатата – бел. прев.) Турска република Северен Кипър (ТРСК) Мустафа Акънджъ положиха венец на мемориала на Ататюрк в крайбрежния град Гирне.
Представители на Турция, включително заместник-министърът на културата и туризма Сердар Шам, и от ТРСК, включително премиера на ТРСК Ерсин Татар, присъстваха на тържествата.
„ТРСК продължава както усилията си за развитие, така и усилията си за поддържане на постоянен мир на острова, в съответствие с принципа на„ Ататюрк “„ Мир у дома, мир в света “, пише Аканджъ в паметната книга.
"Турският народ и турската република винаги ще подкрепят, както и до днес, кипърските турци, като равноправен собственик на острова, които заслужават свободно да поддържат своето съществуване на острова и които са неразделна част от нашия народ", пише Октай в паметната книга.
Междувременно хиляди хора се събраха на зазоряване в Северен Кипър, за да отбележат 45-та годишнина от мирната операция.
Премиерът на ТРСК Ерсин Татар и ветерани от мирната операция от 1974 г. заедно с огромен брой хора се събраха на плаж в северния Кипър, където турските сили са дебаркирали на острова в деня на операцията.
"Ние се събрахме тук, за да отпразнуваме свободата и мира, които дойдоха в зората на 20 юли, и да почетем загиналите и пострадалите в тази операция", каза по време на събитието ръководителят на Организационния комитет Февзи Танпинар.
"Никога не забравяйте, че съдбата ви винаги ще зависи от нашата съдба на този остров. Забележете, че нашите свободи са неразривно свързани с вашата свобода. Никога не забравяйте, че мирът е единственият начин да живеете като добри съседи на този остров и да живеете", каза Танпинар, обръщайки се към гръцката страна.
Турската армия никога няма да се поколебае да предприеме същата стъпка, както преди 45 години "ако това е необходимо за живота и сигурността на кипърските турци", заяви турският президент на 20 юли.
"Турция стартира мирната операция в Кипър, за да защити правата и интересите на кипърските турци, които са равноправни собственици на острова," каза Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от пресслужбата на президентството.
"Целият свят наблюдава нашата решимост. Никой не трябва да се съмнява, че героичната турска армия, която разглежда Северен Кипър като своя родина, няма да се поколебае да предприеме същата стъпка, както преди 45 години, ако е необходима за живота и сигурността на кипърските турци ", каза Ердоган.
Ердоган припомни, че военната операция през 1974 г. дойде след като всички дипломатически стъпки бяха изчерпани в съответствие с международното право и добави: "Тези, които мислят, че богатството на острова и региона принадлежи само на тях ще бъдат изправени пред решимостта на Турция и кипърските турци. "
Ердоган подчерта, че целта на Турция е справедливо и постоянно решение на острова и мир, а не създаването на напрежение в Източното Средиземноморие.
"Тези, които мечтаят да променят факта, че кипърските турци са неразделна част от турската нация, скоро ще осъзнаят, че това е напразно", добави Ердоган.
20 юли се отбелязва като Деня на мира и свободата в Турската република Северен Кипър Когато турската армия предприема мащабна военна намеса за защита на кипърските турци от насилието, обхванало острова през 1974 година.
През 1974 г., след преврат, целящ анексирането на Кипър от страна на Гърция, Анкара трябваше да се намеси като гаранция. През 1983 г. се създава ТРСК.
От тогава се правят няколко опита за разрешаване на спора, всички завършващи с неуспех. Последният, проведен с участието на страните гаранти - Турция, Гърция и Великобритания, приключи през 2017 г. в Швейцария без успех.
През 2004 г., на два референдума, планът на тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан беше приет от кипърските турци, но отхвърлен от кипърските гърци.
Разговорите тогава се съсредоточиха върху федерален модел, основан на политическото равенство на турската и гръцката страна, но отхвърлянето от страна на кипърските гърци на подобно решение, включително плана на Анан, доведе до появата на други модели.
В неотдавнашен доклад настоящият генерален секретар на ООН Антонио Гутериш каза също, че за урегулиране на острова може да са нужни "нови идеи".
***

Вашингтон. Имигрантските общности в страната са на ръба, макар че масовите операции за депортиране, обещани от президента Тръмп, не се осъществиха в последните дни, пише американският вестник The Hill.
Тръмп твърди, че акциите са били „много успешни“ и са останали извън полезрението на обществеността. Защитниците на имиграцията заявиха, че не са видели доказателства за обхвата на тези акции, а експертите се съмняват , че президентът може да е възпрепятствал усилията, като е говорил публично за предстоящите акции.
Организациите за застъпничество призовават онези, които могат да бъдат обект на операцията , да останат бдителни, като предупреждават, че тя може да продължи и през следващите дни, седмици или месеци.
"Мисля, че тази заплаха все още съществува и нямам доверие в тази администрация", каза Серхио Гонзалес, заместник-директор на Имиграционния център. "Хората все още живеят така, сякаш това може да се случи във всеки един момент."
Групите за застъпничество за имиграцията и местните служители се подготвиха за акциите в най-малко 10 големи града и хиляди лица със заповеди за депортиране, след като Тръмп заяви, че те ще започнат миналата неделя.
В дните след това имиграционната служба извърши дейности по принудително изпълнение в Ню Йорк, Орегон, Денвър и другаде. Гонзалес каза, че е чувал за случаите, в които лица и членовете на семейството са отвеждани от имиграционните власти, но не е ясно дали това не е част от редовните усилия за прилагане на закона.
Но операцията, която мнозина очакваха, така и не се случи.
Джон Сандвег, който изпълняваше длъжността директор на Имиграционно-митническата агенция в администрацията на Обама, каза, че смята, че има необосновано очакване за обхвата на операцията. Той отбеляза, че Агенцията не разполага с ресурси за обхващане на хиляди имигранти, които Тръмп е обещал, че ще бъдат обхванати в координирана операция.
"Тази операция няма как да бъде това, в което мисля, че медиите и застъпниците и може би дори президентът смяташе, че ще се превърне – хиляди агенти на имиграционните служби да гъмжат по улиците на Америка", каза Сандвег. "Обхватът ще е много по-малък, отколкото хората очакват."
***

Бейрут. На фона на увеличаващото се напрежение в Персийския залив през уикенда след задържането от Иран на британски танкер, няколко командири на ливанска терористична група „Хизбулла“, финансирана от Иран, заявиха, че са разположили сили за възможна война с Израел, предупреждавайки, че нарастващият натиск от санкции срещу Техеран може да „предизвика такъв конфликт по-скоро по-рано, отколкото по-късно“, пише израелското англоезично издание The Times of Israel
Командири от организацията коментираха в материал, публикуван в петък, че техните сили се готвят за война както на границата между Ливан и Сирия, така и на границата с Израел.
"Този път ние ще изстреляме първия изстрел", каза "Самир", идентифициран като офицер от „Хизбулла“, командващ 800 бойци на границата с Израел. Той не даде истинското си име, тъй като не му е позволено да говори с медиите. "Сега санкциите ни подготвят за действия на израелския фронт", каза той пред изданието.
Втората Ливанска война от 2006 г. започна, след като „Хизбулла“ започна с изненадващо нападение над патрул на израелските сили за отбрана на северната граница през юли същата година, убивайки трима израелски войници.
Самир каза, че "Хизбулла" е искала да отвори нов фронт с Израел, но Асад ги е спрял.
"Нашето желание преди войната в Сирия беше да отворим фронт на Голанските възвишения, но сирийското правителство постави червена линия", каза командирът, говорейки за ограниченията на Асад върху операциите на „Хизбулла“ на нейна територия. "Сега няма червени линии".
Самир посочи, че нов конфликт с Израел няма да бъде „нищо подобно на тези преди това.“ И той каза, че „Хизбулла“ може да се разгърне, ако Иран бъде поставен в ъгъла.
"Ако някоя ракета удари Иран, ще бъде все едно, че я изстрелял Израел", каза той.
Самир заяви, че наказателните мерки срещу Иран се усещат от терористичната група, тъй като Техеран намалява финансовата подкрепа и се намаляват заплатите за бойците на „Хизбулла“.
По време на 34-дневната война от 2006 година хиляди ракети бяха изстреляни срещу северните региони на Израел и отнеха живота на 160 израелци, повечето от които войници, и близо 1200 ливанци, включително няколко стотици бойци от "Хизбулла", според израелската армия.
В 13-те години след тази лятна война Израел многократно обвини „Хизбулла“ в нарушение на резолюция 1701 на ООН, която сложи край на войната. През юни ръководителят на Северно командване на Израелската армия, генерал-майор Амир Барам, заплаши с явни и тайни действия срещу „Хизбулла“ и Ливан, в отговор на усилията да се изгради терористична инфраструктура по границата.
"Хизбулла", каза Барам, "изгражда инфраструктура в селата точно тук през границата и се опитва да ни заплашва с атакуващи сили."
Напрежението между Иран и Запада ескалира през последните месеци на фона на задълбочаващото се противопоставяне между Ислямската република и Съединените щати за ядрената програма на Техеран, с поредица от инциденти, включващи танкери и безпилотни самолети.