ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Парламентът даде "зелена светлина" на сделката за самолети F-16 блок 70 (ОБЗОР)

19 юли 2019 | 21:57

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Парламентът ратифицира на второ четене международните договори за закупуване на 8 самолета F-16 блок 70. Международните договори са четири на брой и са подписани от американска страна на 13 юни 2019 г. и от българска на 11 юли 2019 г. Договорите обединяват доставката на цялостния заявен пакет на обща стойност 1 256 153 980 щатски долара. Законът влиза в сила след обнародването му в „Държавен вестник“. Освен договорите, Народното събрание актуализира на първо и второ четене Закона за държавния бюджет за 2019 г., отразяващ разходите по сделката за придобиване на новите самолети.Народните представители ратифицираха на първо и второ четене рамковото споразумение е между Министерство на икономиката и Lockheed Martin Global INC за програмата за индустриално сътрудничество F-16 блок 70.Споразумението е подписано на 11 юли 2019 г. във Вашингтон, САЩ и на 12 юли 2019 г. в София. Рамковото споразумение е сключено във връзка с приетия от Народното събрание актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ и заложеното изискване за осъществяване на индустриално сътрудничество във връзка с изпълнение на проекта. Сътрудничеството цели увеличаване на способностите на българската индустрия в областта на отбраната и сигурността за гарантиране на стратегическите интереси на България. Изисква се всеки потенциален доставчик да предложи проекти за индустриално сътрудничество. За да приеме всички документи парламентът работи с удължено работно време близо 9 часа. Не се състоя и петъчният парламентарен контрол.
Междувременно Министър-председателят Бойко Борисов също коментира темата за F-16. Той посочи, че партньорите ни имат F-16, блок 50, а ние ще имаме най-новата модификация - блок 70, което ще авторитет за всички в региона. "Сега ще купим и кораби, няма къде да отидем. Между кораби и АМ "Хемус" избирам да правя "Хемус" на 100%. Ще има възможност да си изпълним и ангажимента към моряците", каза министър-председателят. "Омръзна ми техните вересии да плащам. И мисля, че това е най-грешното и най-грубото отношение към другия политически опонент. Помните Станишев, когато си тръгна, отново увеличи пенсиите. Вторият път, когато си тръгна Орешарски, вдигна с 280 млн. лева парите и всяко правителство започва да плаща борчовете на предишното. Не само Пантерите, Спартаните, Кугърите, тези фрегати бяха купени през 2009 година без агрегати да стоят на пристанището", заяви Бойко Борисов във връзка с въпросите на БСП.
Те бяха отправени в началото на разискванията в парламента от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя поиска премиерът Бойко Борисов да дойде на дебатите. Според нея премиерът трябва да каже кой го е упълномощил да поема ангажимента самолетите да се платят накуп. Лидерът на БСП попита още премиерът Бойко Борисов защо се налага парламентът да актуализира бюджета и правителството да взима заем. „Очевидно парите на са от борба със сивата икономика и от контрабандата. Отговорността лежи в раменете на министър-председателя, особено за това скандално изказване за еднолично решение да се плати сделката сега и веднага накуп“, подчерта Нинова. Народният представител от БСП проф. Румен Гечев отчете, че се гласува да се купи самолет, който е на чертожната дъска и който няма да бъде закупен от ВВС на САЩ, защото като високотехнологична нация имат далеч по-модерни изтребители. "Става дума вероятно за най-голямата инвестиция, която прави българското правителство от близо 2, 5 млрд. лв. Трябва да бъдем особено внимателни, когато взимаме решение за такава колосална сума спрямо БВП за България. Какви са фактите. Първо фактически ние финансираме развойната дейност на основния доставчик и още няколко десетки американски фирми от военно-промишления комплекс", каза проф. Гечев.
Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов от своя страна заяви, че оценявам дебата. "Можеше да има и по-малко емоции, можеше да има и сериозни предложения. Нямам против да имаше и предложения. Ясно и категорично да се заяви, че не искаме да сключваме договори със САЩ. Искаме да отидем с Швеция или с Италия. Тогава какво ще правим - анализи, разчети и да се каже тук на трибуната след колко време ще се купят какви самолети, с какви бойни способности и след това ще отидем ли отново при САЩ, за да вземем същото оборудване и въоръжение", попита още ген. Попов и отчете, че не е чул такива предложения. "Аз лично като човек, бил във ВВС десетилетия, ще подкрепя с чисто сърце ратификацията, защото знам, че тези момчета и момичета, които служат в Българската армия имат нужда от парламент, който разсъждава трезво, мъдро и работи за суверенна България", допълни още ген. Попов. Той поздрави премиерът Бойко Борисов за смелостта и че не е пожалил усилия да се стигне до етапа на сделка за F-16. Според него е време е нашата изстрадала армия да получи заслуженото.
Владимир Тошев от ГЕРБ посочи, че днес парламентът не ратифицира сделката за F-16, а предприема стъпка, която гарантира националната сигурност. "Днес провеждаме един дебат, който много години не е воден в тази зала и то дебат, който е повратна стъпка в развитието не само на въоръжените ни сили, но и на България и то необратима", каза още Тошев. Той изрази надежда в края на гласуването да се приключи тази сага, която продължава десетки години.
Коалиционните партньори на ГЕРБ в лицето на "Обединени патриоти" изразиха различни мнения. В подкрепа на сделката за F-16 се изказаха само депутатите от ВМРО. От ПП "Атака" и НФСБ бяха против тях. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи министрите Красимир Каракачанов като герои от Клетниците на Виктор Юго. Той посочи, че няма да упрекне Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, тъй като те изпълняват своите служебни задължения. "Те в случая са в ролята на "Клетниците" от Виктор Юго. Те са едни Гаврош и Клозет, на барикадата отстояват поставената задача и изцяло разбирам тяхната позиция. Не мога да ги упрекна, но аз и моите колеги сме против сервилното, унизително и слугинажно поведение на българския парламент", подчерта той.
Депутатът от Aтака проф. Станислав Станилов изрази мнение, че със закупуването на F-16 се отваря вратата за ядреното оръжие в България. "Ние от всички кандидатстващи фирми, държави, купихме единственият самолет, който може да носи ядрено оръжие и отворихме вратата за присъствието на ядреното оръжие в България. Като следствие на всичко това се вижда образуването, формирането на една нова много екзотична коалиция - от една страна ВМРО и ГЕРБ, от другата страна ДПС", каза още проф. Станислав Станилов.
Доц. Милен Михов от ВМРО изтъкна, че трябва да се дадат наградите на българските пилоти в деня на рождението на Списаревски, а не втора употреба френски самолет, а произведен за България. "Поставя се въпроса за ред обстоятелства, но всъщност въпросът е следният - дали ще се изкушим от политическата целесъобразност и партийния егоизъм, да застанем срещу сделката или ще подкрепим този важен процес", каза още доц. Михов.
ДПС изразиха подкрепа на сделката и посочиха, че тя ще затвърди евроатлантическата ориентация на страната и ролята и в региона. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че ПГ на ДПС е с категорична позиция в подкрепа на предложения проект на закон за ратификация на четирите международни договора, обединяваща доставката на цялостния пакет самолети, оборудвани за мисиите, средства за наземно обслужване, въоръжения и средство за обучението на летателен и инженернотехнически състав. "Нашата позиция е строго последователна и в съответствие с евроатлантическата ориентация на ДПС. Ние от ДПС от 30 години неизменно поддържаме евроатлантическата ориентация на страната. Националната сигурност, запазването на мира, на стабилността, на демокрацията са надпартиен приоритет и наша запазена марка", подчерта Карадайъ.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че това е решителна крачка към модернизация на Българската армия.
"Днес сме на път да направим една решителна крачка към модернизацията на Българската армия. Модернизация, за която се говори от повече от 12 години, но само се говори. За добро или за лошо се случи така, че трите проекта за модернизация се случват в мандата на това правителство и на този парламент. Една модернизация, която отдавна е очаквана от Българската армия, а и от цялото българско общество. Елементарният популизъм, да изчисляваме колко лева това би увеличило пенсията, просто е несъстоятелно. Няма просперираща държава, която няма надеждна сигурност и надеждна армия", подчерта Каракачанов. Според него ако БСП са били на власт, са щели да купят същия самолет.
Пред журналисти в Народното събрание министърът на финансите Владислав Горанов изтъкна, че 2 млрд. лв. за F-16 е сериозно фискално усилие, но добрата новина е, че можем да си го позволим без да нарушаваме законодателството си, нито правилата на ЕС. "Доколкото говорим за инвестиционен разход, за еднократен по свой характер разход - няма драма. Ако бяхме приели примерно някакво небалансирано и несъобразено с възможностите увеличение на разходите за социални помощи и за персонал, зает в бюджетната сфера, щеше да проблем", каза той. "Ако говорим правилата на ЕС, ще обърна внимание на това, че разсрочената доставка, т.е. доставката на самолетите е във времето, ще превърне сегашният касов разход, който ще извършим накуп, разход на начислена основа в годините, в които се доставят машините", допълни още Горанов.
Извън парламента лидерът на АБВ Румен Петков също направи коментар на събитията. Според него гласуването за закупуването на американските самолети в Народното събрание се е е направило без да бъдат дадени отговори на няколко много важни въпроса. По думите му, на първо място не бе направена обективна оценка на тяхната цена с днешна дата. Твърди се, че цената е 2 200 000 000 лева, но с ДДС тя става 2 640 000 000 лева. „Никой не пожела да направи и експертна оценка. Очакванията са първите самолети да пристигнат до 2023 година, а всички 8 броя до 2025 година. Аз мисля, че по-рано от 2025 година няма да дойде нито един от тях, тъй като до тогава ние трябва да имаме действаща и обучена авиация. Никой не направи и оценка за разликата в поддръжката на европейските машини и тези ,придобити от страна извън ЕС. Никой не отвори дума и за високите мита ,които ще трябва да плати българската държава за вноса на тези машини. Днес Народното събрание взе решение за загробване на българските военно-въздушни сили“, уточни Петков.
Деница КИТАНОВА