БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„Анадолска агенция“: Ревизираха споразумението за свободна търговия между Турция и Черна гора

18 юли 2019 | 02:18

Снимка:

Анкара. Споразумението за свободна търговия (ССТ) между Турция и Черна гора бе ревизирано в сряда с цел да се засили сътрудничеството и инвестиционните възможности в сферата на услугите и търговията на селскостопански продукти, предава „Анадолската агенция“.
Разширяването на споразумението ще улесни реципрочната реализация на селскостопанските стоки, каза министърът на търговията на Турция Рушар Пекан в речта си на церемонията по подписването.Тя добави, че преразглеждането ще проправи пътя за търговията на доставчиците на услуги в по-безопасна, по-лесна, по-прозрачна и предвидима среда.
Пекан подчерта, че обемът на търговията между двете страни се ускори след влизането в сила на ССТ през 2010 г. „Турският износ за Черна гора е нараснал до 79 милиона долара, от 27 милиона долара, докато вносът ни от страната се е увеличил до 24 милиона долара от 6 милиона долара“, каза тя.
Министърът на икономиката на Черна гора Драгика Секулич каза, че висококачествените селскостопански продукти ще се продават бързо и евтино благодарение на преразглеждането. Секулич също така покани турски инвеститори да инвестират в Черна гора.

Превод и редакция: Иван Христов