Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в световния печат ( Агенция „Фокус“ )

18 юли 2019 | 00:01

Снимка: АФП

Вашингтон. След дни на мълчание за това дали Турция ще бъде наказана за придобиването на руските зенитно-ракетни системи С-400, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп се съгласи с неохота страната да бъде извадена от програмата за изтребителите F-35, съобщава специализираното списание за военни новини Defence News.
Въпреки че Вашингтон многократно предупреждава, че руската система С-400 е несъвместима с тези нба НАТО и е заплаха за F-35, Тръмп изрази съчувствие към решението на Турция. Той представи администрацията на Барак Обама като виновна за решението на Анкара, тъй като е отказала да й продаде американска алтернатива на С-400 – „Пейтриът“.
„И така, това, което се случва, е ситуацията, в която Турция е много добра с нас, много добра, а сега казваме на Турция, че няма да й продадем F-35, защото е била принудена да закупи друга ракетна система. Това е много трудна ситуация“, призна Тръмп. „Работим по въпроса, но не е справедливо. Тъй като са закупили руска система, ние не можем да им продаваме самолети. Това не е справедлива ситуация", допълни американският президент.
Забавеният отговор на администрацията подхрани спекулациите, че Тръмп иска да избегне борбата с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. И по-специално, президентът не е уточнявал дали ще наложи санкции срещу Турция в съответствие със Закона за противопоставяне на противниците чрез санкции. Но членовете на Конгреса тази седмица заявиха, че законът е много ясен: Тръмп няма друг избор, освен да одобри въвеждането им.
Преди дни Ердоган изрази убеждението си, че Тръмп има правомощието да се откаже от санкциите срещу Турция заради закупуването на руските системи за противовъздушна отбрана и трябва да „намери средата". Но Конгресът затвори вратата за компромис миналата година, когато вдигна висока летва за пътищата, по които САЩ може да се въздържа от санкции за страни, купуващи руски оръжия.
***
Вашингтон. Четирите дами, представители на Демократическата партия в Конгреса, които държавния глава на САЩ Доналд Тръмп посъветва да си „ходят вкъщи“, посъветваха американския президент „да се върне в неговата Русия“ и да вкара ред там, отбелязват от редакцията на седмичното издание The New Yorker.
В рязкото си изявление четирите - Александрия Окасио-Кортес от щата Ню Йорк, Илхан Омар от Минесота, Аяна Пресли от Масачузетс и Рашид Тлайб от Мичиган - отбелязват, че Русия „е в руини и тъне в престъпност" и затова „остро се нуждае от вниманието на Тръмп“.
Освен това, в изявлението се казва, че, коригирайки проблемите, от които страда Русия, Тръмп е свободен да се върне в САЩ и „да ни научи как се прави“.
В отговор Тръмп се подигра на демократите в социалната мрежа „Туитър“, сравнявайки ги с „истинските революционери", почитани в Деня на Бастилията.
В неделя американският президент Доналд Тръмп се изказа срещу групата дами от Конгреса, които остро критикуваха правителството. „Интересно е да се види как прогресивните демократи от Конгреса, идващи от страни, управлявани от неуспешните и най-корумпираните правителства в света (ако в тях изобщо има някаква власт), сега гръмко и злобно поучават американския народ, най-великият и могъщ на Земята, как трябва да работи нашето правителство“, гласи туитът на Тръмп.
„Нека се върнат в разрушените и наводнените от престъпници страни, от които са дошли, да въведат там ред, а след това да се върнат и да ни учат. Там се нуждаят остро от вашата помощ, побързайте с отпътуването“, допълни американският президент.
Александрия Окасио-Кортес е наполовина пуерториканка, Рашида Тлайб е от палестински произход, Иана Пресли е афроамериканка, а Илхан Омар е бежанец от Сомалия.
В отговор на обвиненията в расизъм, Тръмп написа: „Тези демократи бълват зло, нечувано в Конгреса и Сената, но се разминават с него, а Демократическата партия дори се грижи за тях и ги подхранва. Те мразят Израел и САЩ, подкрепят терористите... Защо Конгресът все още не е осъдил всичките мерзости, които са изговорили? Защото те са радикални левичари и демократите се страхуват да ги поставят на мястото си. Тъжно", написа Тръмп.
***
Анкара. Заключенията от пет части, които бяха приети от Съвета на Европейския съюз късно на 15 юли относно сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие са неуместни и проблематични по много причини, пише турското издание Hurryiet в материал, представен без редакторска намеса.
В контекста на заключенията Съветът реши да преустанови преговорите за всеобхватно споразумение за въздушен транспорт и реши да не провежда двустранни диалози на високо равнище, включително годишното заседание на Съвета за асоцииране. Той също така одобри предложението на Европейската комисия за намаляване на предприсъединителната помощ за Турция за 2020 г. и прикани Европейската инвестиционна банка да преразгледа кредитната си дейност в Турция, по-специално по отношение на кредитирането с държавна подкрепа.
Освен това той призова върховния представител по въпросите на външната политика и политиката на сигурност и Комисията да продължат работата по възможностите за целенасочени мерки в светлината на продължаващите сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие.
Турските и европейските дипломати описват тези санкции като символични, тъй като няма да окажат влияние върху Турция. Споразумението за авиационен транспорт вече е спряно, кредитирането на ЕИБ в Турция не представлява значителна сума и за първи път предприсъединителната помощ за Турция ще бъде намалена, обясняват те.
Този колумнист, като журналист, който наблюдава потока от връзки между Турция и ЕС за повече от две десетилетия, не е на същото мнение, тъй като тези санкции могат да имат политическо и психологическо въздействие върху вече обтегнатите връзки.
За мнозина в Турция последният ход на Брюксел е друг пример за двойните стандарти, които ЕС отдавна налага, когато става дума за Турция и турците киприоти, особено в контекста на Кипър.
„Имаме права в Източното Средиземноморие, ще ги защитаваме до края. ЕС казва, че ще наложи санкции. Ние отхвърляме тези санкции. ЕС ще загуби авторитета си в земите на Турция, ако не се откаже от прилагането на двойни стандарти“, заяви главният опозиционен лидер Кемал Киличдароглу по време на обръщението си към парламентарната група на Републиканската народна партия (РНП) на 16 юли.
Много острите забележки на Киличдароглу за ЕС показват общо разбиране в турското обществено мнение. Повече турци вярват, че ЕС играе двойна игра с Турция и турците киприоти и има усещане за силна несправедливост.
Вземете 2004 г. например. ЕС кредитира турците киприоти, които гласуваха за обединението на разделения остров по плана на Анан,до като възнаградиха гърците киприоти като отвориха вратите на ЕС за онези, които гласуваха за продължаването на разделението на острова.
Огромна отговорност за продължаващата криза на острова и Източното Средиземноморие имат предишните лидери на ЕС, които взеха страната на Република Кипър и Гърция заради „солидарност“.
Тогава ЕС обеща да приложи директно търговско регулиране спрямо т.нар. Турска Република Северен Кипър (ТРСК), но не го направи заради ветото на гръцката част на острова. Както обикновено, те замълчаха отново заради „солидарността“.
В края на 2006 г., само година след началото на официалните преговори, страните от ЕС не усетиха никаква пречка да блокират отварянето на осем глави като част от процеса на присъединяване на Турция с аргумента, че Анкара отказва да приложи към Кипър допълнителния протокол за митническия съюз. Вместо да дадат място на дипломацията и усилията за решаване на проблема чрез диалог, този прибързан и неразумен ход на ЕС по това време имаше огромен ефект върху следващите етапи на процеса на присъединяване.
Тези санкции срещу Турция по отношение на сондажните дейности не се различават от тези през 2004 и 2006 г., но са по-опасни.
По ирония на съдбата, ЕС смята, че има юрисдикция да определя чия дейност в Източното Средиземноморие е легална и коя не е, тъй като приема самообявената изключителна икономическа зона (ИИЗ) на Кипър за легална, докато отхвърля континенталния шелф на Турция. Както бе посочено в тази колонка, усилията на ЕС да остави солидарността да надделее над международното право са нереалистични, но провокативни.
Представителите на ЕС много добре знаят, че Турция няма да изтегли корабите си от региона, защото Брюксел налага санкции. Напротив, Турция реши да изпрати друг кораб в района след санкциите.
Не само това; след европейските санкции, гърците киприоти отхвърлиха предложение от турската общност на острова за създаване на комисия за енергийните дейности край Кипър. В изявлението на ЕС просто пренебрегнаха предложението на турците заради „солидарността“ с гърците.
Налагането на санкции срещу Турция по въпрос, по който ЕС изобщо няма юрисдикция, е още една грешка на ЕС. Или, може би, това не е грешка, а решение, както правилно каза Пауло Коелю: „Грешка, повторена повече от веднъж, е решение“.