СофияВИЖ ВСИЧКИ

В София беше открита първата от общо 22 сензорни станции за следене на чистотата на въздуха (ОБЗОР)

12 юли 2019 | 15:32

Снимка: Агенция "Фокус"

София. В София беше открита първата от общо 22 сензорни станции за следене на чистотата на въздуха. Предстои да бъдат монтирани още 21 идентични съоръжения в различни райони на столицата: „Враждебна“, „Западен парк“, „Подуяне“, „Надежда“, „Люлин“ и други. По думите на Венелин Гърбов, който е мениджър на „Развитие на продукти“, проектът е изцяло българска разработка, но такива станции се използват по цял свят.
Финансирането на проекта е по програма на ЕС „Балкани – Средиземно море 2014 – 2020“, като общата му стойност е 1,417 милиона евро, а бюджетът, който идва от Столична община, е в размер на 500 000 евро. Сред нещата, върху които акцентира кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването, беше доброто сътрудничество на страната ни с останалите участници в програмата като Тирана, Скопие, Солун и Никозия. Тя подчерта важността на справянето с проблема със замърсяването на въздуха, като наблегна на нуждата от това гражданите да са информирани какви са нивата на замърсяване, а също и наблегна върху мерките, които общината е взела до момента: изграждане на метрото и подобряване на наземния градски транспорт. Стана ясно, че се очаква от 1 декември да заработи мобилно приложение, което столичани ще могат да използват, за да се информират своевременно за състоянието на въздуха.
Проблемът със замърсяването беше откроен като предизвикателство за всички големи градове, а покаченото ниво на фини прахови частици като най-основният за София. Директорът на Дирекция „Климат, енергия и въздух“ Теодора Полимерова очерта като основни източници на замърсяване на въздуха битовото отопление и транспорта. Тя припомни, че Столична община вече работи по два проекта, насочени към справяне с проблема: „Лайф“ на Европейския съюз и ОП „Околна среда 2014-2020“ за смяна на старите неекологосъобразни отоплителни устройства с нови екологични алтернативи.

Свързани новини