Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Telegraph: Великобритания праща втори кораб в Персийския залив

12 юли 2019 | 15:25

Снимка: АФП

Лондон. Великобритания ще изпрати втори боен кораб в региона на Персийския залив в разгара на повишеното напрежение между Лондон и Техеран, предава британското издание Telegraph.

Ескадреният миноносец тип 45 от военноморските сили „Дънкан“, ще отплава за Залива в близките дни, за да укаже подкрепа на патрулиращия в региона „Монтроус“. Според източници на вестника, плаването е било планирано от по-рано, но изтеглено заради последните събития в Залива, при които ирански катери се опитаха да задържат британски танкер. И макар Техеран да отрича да има общо с инцидента, това най-вероятно е отговор за задържания в Гибралтар ирански съд, който бе обвинен в нелегално пренасяне на петрол за Сирия.

По-рано в петък иранското външно министерство призова танкерът, задържан в Гибралтар миналата седмица, да бъде освободен, като от Техеран заплашиха с ответни мерки в противен случай.

Говорителят на британския премиер Тереза Мей обяви в петък, че Лондон е разговарял с Вашингтон относно "засилването на нашето присъствие в региона във връзка с последните събития".

Превод и редакция: Цанко Цолов