Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Deutsche Welle: Германският износ на оръжия се е увеличил драстично

12 юли 2019 | 00:32

Снимка: Агенция "Фокус"

Берлин. По данни на германското министерство на икономиката, добити и оповестени от членове на опозиционната немска партия „Зелени“, федералното правителство е одобрило сделки за продажба на оръжия на обща стойност 5,3 млрд. евро или 6 млрд. долара между януари и юни тази година, съобщава англоезичната редакцията на Deutsche Welle.
Публикуваната сума за първата половина на тази година надминава приходите от продажбата на оръжие за цялата 2018 г., които се равняват на 4,8 млрд. евро.
Най-голям купувач на немско оръжие е Унгария, която е отделила за тази цел 1,76 млрд. евро, следвана от Египет с 800 млн. и Южна Корея с 278 млн. Изданието припомня, че от месец май, унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че смята да удвои разходите за въоръжение.
Данните предизвикаха критики към канцлера Ангела Меркел, най-вече защото правителството продава оръжие на Египет и Обединените арабски емирства, които са замесени в конфликта в Йемен. Коалиционните партньори на Меркел – ГСДП, също станаха жертва на нападки, тъй като по-рано тази година двете управляващи партии се съгласиха да намалят износа на оръжия за страните, които участват в йеменския конфликт.
Превод и редакция: Цанко Цолов