БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Матю Палмър: Горд съм, че НАТО се намеси в Косово, за да спре геноцида на Милошевич

12 юни 2019 | 17:14

Снимка:

Прищина. Заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър говори пред гражданите на Косово по време на церемония по повод 20-тата годишнина от интервенцията на НАТО в Косово в центъра на Прищина, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Дипломатът подчерта, че е горд, че НАТО се е намесило в Косово, за да спре геноцида, осъществяван от сръбския президент Слободан Милошевич.
Той добави, че 20 години по-късно Косово трябва да работи повече върху диалога със Сърбия за взаимно признаване между двете страни.
„На тази годишнина, ние си спомняме многото войници, които загубиха живота си по време на служба. Днес ние препотвърждаваме нашата клетва да изградим мир и благоденствие. Прищина и Белград трябва да работят заедно в памет на всички жертви. САЩ са близко до Косово и насърчават неговия прогрес. Косово и Сърбия трябва да продължат диалога за взаимно признание“, заяви Палмър, като добави, че сега е най-добрият момент за постигане на споразумение.
„Няма по-добро или по-удобно време от сега. Неотдавна Гърция и Северна Македония постигнаха споразумение и това беше постигнато от далновидните им лидери чрез забравяне на конфликтите от миналото. Косово и Сърбия винаги ще бъдат съседи и двете страни трябва да деблокират европейските си перспективи и да се съсредоточат върху стабилността и напредъка“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов