БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„ТВ21“ (Македония): Пендаровски поиска започване на преговорите, Туск: Въпросът не е дали, а кога

12 юни 2019 | 17:04

Снимка: Фактор, Македония

Брюксел. Президентът Стево Пендаровски заяви от Брюксел, че Северна Македония ще бъде по-ефикасна в бъдеще, ако страните-членки вземат решение да започнат присъединителни преговори с нея. Според него това е заради политическата реалност на Балканите. Пендаровски заяви, че е наясно с недостатъците на страната си и с работата, която я чака в бъдеще, предава скопският телевизионен канал „ТВ21“.
Признавайки, че Северна Македония е изпратила всички необходими положителни сигнали, които ЕС очаква от страна кандидатка през последните две години, председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза на Пендаровски, че не всички държави-членки на ЕС са готови да започнат преговорите за присъединяване.
„Не искам да прогнозирам. Направихте всичко, което се очакваше от вас, но ако трябва да съм искрен – не всички страни-членки на ЕС са готови да вземат решение за отваряне на преговорите за членство през идните дни. Аз лично ви уверявам, че е възможно само едно решение – започване на преговорите със Северна Македония и Албания според препоръката на Европейската комисия. Въпросът не е „дали“, а „кога“ ще започнат. Аз съм предпазлив по този въпрос, защото знам, че постигането на консенсус между държавите-членки отнема повече време, отколкото би ми се искало. Но няма съмнение, че мястото на вашата страна и региона е в ЕС“, каза Туск.
Пендаровски и Туск се срещнаха в Европейския съвет в Брюксел в рамките на първото официално посещение на президента Пендаровски. Той ще се срещне и с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини и ще говори на дебата "Приятели на Европа".

Превод и редакция: Иван Христов