ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Осми ден продължава издирването на Стоян Зайков (ОБЗОР)

17 май 2019 | 20:08

Снимка: МВР

Костенец. Безпрецедентна по мащаби полицейска операция за издирването на заподозрения в убийство Стоян Зайков се проведе в Костенец и околностите на града в осмия ден от изчезването му. В акцията се включиха рекорден брой служители на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма, както и командировани полицаи от различни градове на Южна България. Блокиран бе целият район около Костенец и околните села. Въпреки това издирването на Зайков остава без резултат. Той изчезна след убийството на 38-годината му бивша му приятелка, за което е и основен заподозрян. Към момента се изяснява и дали има връзка и със смъртта на 42-годишния му трети братовчед, който бе убит преди броени дни в града.
Пред медиите главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов обясни, че специализираните части извършват проверка на всяко едно помещение – всяка една къщурка и постройка и се надяват да има резултат. Той подчерта, че са взети всички предпазни мерки, за да бъдат гарантирани животът и здравето на хората, затова е осигурена охрана на тези, за които се смята, че са застрашени. Той опроверга слуховете за наличие на списък със застрашени от издирвания жители. Главният комисар на МВР призова с оглед на сигурността всички да се съобразяват с разпорежданията на полицейските служители.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че до момента няма данни издирваният за убийството в Костенец да е напуснал страната. Той отбеляза, че са предприети мерки за защита на хора от Костенец, за които се смята, че могат да са застрашени от Зайков - роднини на бившата му приятелка или хора, с които той е имал конфликт. По думите му някои от тях дори са били изпратени на други места, за да се гарантира тяхната сигурност.
Кметът на Костенец Радостин Радев коментира, че градът не помни такова полицейско присъствие и се надява операцията да приключи в най-скоро време и всички да се върнат към нормалния ритъм на живот. „Нормално да са уплашени хората, тъй като тези две убийства се случиха в рамките на 3 дни. Нормално е да има притеснения сред хората“, добави той. Кметът обясни, че се извършват обиски в изоставени сгради, тъй като от години не са използваеми и са подходящо място там да се скрие, който и да било. „Мисля, че органите на реда са направили това, което е необходимо към настоящия момент“, заяви Радев. Кметът съобщи, че във вчерашния ден е подаден фалшив анонимен сигнал във връзка с издирването на Стоян Зайков, заради който са блокирани училищата в общината. „Това е адски неприятна шега и абсолютно никой не бива това да си позволява да подава фалшиви сигнали към настоящия момент“, заяви Райков и призовава и хората да не подават фалшиви сигнали.
От МВР апелират към хората, ако някой има информация за местонахождението на Зайков, да подаде сигнал на тел. 112 или в най-близкото поделение на полицията. Анонимността им е гарантирана.