БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Вицепремиерът и началник на преговорния екип на Косово със Сърбия: Не може да има споразумение с Белград без пълна координация със САЩ

16 май 2019 | 13:53

Снимка: Gazeta Express

Прищина. Вицепремиерът и съпредседател на преговорния екип на Косово за диалога със Сърбия Фатмир Лимай заяви, че срещата в Берлин е била добра възможност за Прищина да изрази позицията си за диалога, който трябва да доведе до всеобхавтно споразумение с Белград и взаимно признаване, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Ако (президентът на Сърбия Алерксандър) Вучич казва, че никога няма да признае Косово, тогава няма за какво да преговаряме. Преговорите ще продължат само, ако има признаване“, заяви Лимай в интервю пред телевизия „Клан Косова“.
По неговите думи, дневният ред на срещата в Париж все още не е уточнен, но добави, че не може да има споразумение със Сърбия без координация със САЩ. „Не изключваме ЕС, но искаме тясна координация с най-близките ни съюзници“, подчерта политикът.
Лимай смята, че Сърбия използва диалога в своя полза, за да се реабилитира международно и „дори да премине в дипломатическа офанзива“ срещу Косово.
„Стигнахме до етап, когато осъдените се прославят, те излизат начело на паради, държавни структури“, отбеляза косовският вицепремиер.
В същото време, на среща със сдружения за изчезнали лица в Прищина в сряда, Лимай каза, че не може да има споразумение със Сърбия, без първо съдбата на изчезналите лица да бъде решена.

Превод и редакция: Иван Христов