Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

AFP: ЕС наложи глоби на пет големи банки за валутен сговор

16 май 2019 | 13:38

Снимка: АФП

Брюксел. В четвъртък мощният антитръстов орган на Европейския съюз наложи глоби за един милиард евро на пет големи банки, включително „Барклис“ и „Ситигруп“, за тайни споразумения на огромния валутен пазар, предава AFP.
Европейската комисия глоби Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup, JPMorgan и японската банка MUFG на обща стойност 1.07 милиарда евро, след като установи, че търговците са се съгласили да определят обменните курсове чрез електронни чат стаи, се казва в изявление.
Комисията заяви, че швейцарският гигант UBS не е получил глоба, тъй като е разкрил тайното споразумение на властите.
"Тези картелни решения изпращат ясно послание, че Комисията няма да толерира тайно поведение в който и да е сектор на финансовите пазари", заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер.
"Поведението на тези банки подкопава целостта на сектора за сметка на европейската икономика и потребителите", добави тя.
Решението включва два случая на форекс манипулация, като първият е известен като "Есекс Експрес" и "Джими", защото всички търговци (с изключение на Джими) са живели в окръга на изток от Лондон.
Другата беше наречена "Трипосочен бананов сплит", въпреки че изпълнителната власт на ЕС не обясни защо.
„Някои от търговците създадоха чат-стаи и след това се поканиха да се присъединят, въз основа на техните търговски дейности и лични афинитети, създавайки затворени кръгове на доверие“, обясни комисията.
Сговорът се състоя между 2007 и 2013 г., приблизително годините на финансовата криза.

Превод и редакция: Иван Христов