ПловдивВИЖ ВСИЧКИ

Пловдив: 60-тонна скала надвисна над корпус на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“

16 май 2019 | 13:29

Снимка: Радио "Фокус"

Пловдив. 60-тонна скала е надвиснала над корпус на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ в Пловдив. Това потвърди за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на район „Централен“ в града Георги Стаменов. Той обясни, че огромният скален масив над 20 кубика се е отцепил от основната скална маса на Бунарджика. „Причината е в корените на старо паднало дърво. Те са загнили и са освободили обем, след което се стига до разрушаване на скалите и надвисване на скалния масив над сградите на Гимназията по дървообработване. Обследвахме го и незабавно започна работа с цел недопускане на инцидент – да не падне скала да удари сградата или дете вътре в нея. Животът и здравето на децата са най-важни“, каза Стаменов. Той посочи, че се работи по обезопасяването на пространството, като се очаква дейностите да приключат до 10 дни. „Около 2 метра във височина от този масив вече са обрушени, което намалява възможностите да се прекатури и съответно да удари сградата“, добави Стаменов.
Към момента в корпуса, над който е надвиснала скалата, не се провеждат учебни занятия. Директорът на учебното заведение е уведомен, че докато не приключи работата по опасния скален масив, в корпуса няма да бъдат допускани деца и служители, за да се минимизира риска от инциденти.
Тони МИХАЙЛОВ