СофияВИЖ ВСИЧКИ

Главният архитект на София отчете постигнатото за 3 години на поста (ОБЗОР)

16 май 2019 | 12:59

Снимка: Столична община

София. Главният архитект на София Здравко Здравков отчете постигнатото през трите години, през които заема поста. Като успех архитектът определи промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община. Измененията въведоха параметри в застрояването и допустима височина на сградите. Здравков обърна внимание, че в столицата вече не се издават разрешения за строеж без да са приключили процедурите по отчуждаване. Само миналата година издадените разрешителни за строеж са за 2 млн. кв. м. Увеличават се дарените терени- от над 50 хил. кв. м. през 2017 година, до 73 хил. през 2018 година и 15 хил. кв.м. от началото на тази година. Арх. Здравков изтъкна направеното за по- прозрачна администрация и повече облекчения за гражданите. Всички регистри на направлението „Архитектура и градоустройство“ са публични, а актовете на главния архитект се публикуват веднага след като влязат в сила. Откакто Здравко Здравков заема поста в София са премахнати над 500 незаконни рекламни елементи, като от началото на годината премахнатите вече са над 100. Здравков посочи, че сайтът на направлението, което ръководи, е един от най- посещаваните- 3300 са посещенията на ден, а 1 204 500 са посещенията за 2018 година.
Една от най-актуалните теми, по които се работи през последните 2 години, е Наредбата за градската среда. Архитектът съобщи, че документът ще се публикува за професионални консултации. Срокът за консултациите е 30-дневен, след това предстои евентуално нанасяне на корекции и внасяне на наредбата в Столичния общински съвет. Наредбата ще определя как да изглеждат фасадите в центъра на София, в какви цветове да бъдат, как и къде да се поставят реклами и климатици. Ще бъде уредено как да изглеждат партерите, какви да бъдат настилките по тротоарите, осветлението, летните градини и градската мебел. Фасадите на сградите са сканирани, като ще се поставя изискването те да си върнат първоначалния вид. Наредбата ще раздели града на зони, като за всяка зона ще има стандарти. Здравко Здравков поясни, че в наредбата са използвани примери от европейски градове като Лондон. Засега документът засяга само централната част, първоначално ул. „Граф Игнатиев“. Главният архитект коментира, че всяка година стандартите ще се надграждат и ще засягат повече улици и булеварди в града. Според него въпреки критиките към ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ след време тази пешеходна улица ще привлече изключително много инвеститори в партерните си нива. Затова общината разработва стандартите, които да представи на инвеститорите.
За друг важен проект- обновяването на площад „Св. Неделя“ вече има 14 кандидати, 8 от чужбина и 6 български. В конкурса участват архитекти от Италия, Русия, Франция и др. Здравко Здравков посочи, че журито е добро и в него участват доказани професионалисти. Едно жури ще прегледа документацията и ще избере 7 от 14-те кандидати. Основното жури ще определели победителя. Очаква се проектирането да започне тази година.
Главният архитект обяви, че е изработен „шрифт на София“, наречен „София санс“, който ще се използва за всички рекламни и информационни елементи. Идеята е да е ясно разпознаваем като бранд на столицата.
Биляна ИВАНОВА