ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Със Закона за отбраната и въоръжените сили се решава въпросът за храната на военнослужещите

16 май 2019 | 11:48

Снимка: Министерство на отбраната

София. Със Закона за отбраната и въоръжените сили се решава въпросът за храната на военнослужещите. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов пред журналисти във връзка с приетите промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаше определени проблеми. Знаете, имаме кетърингово хранене. Когато не се случват договорите, което е нормално, тогава ние трябва да лишаваме военнослужещите от това, което им се полага. Сега им се дава съответното финансово заплащане, което се осигурява от кухните. Приготвя им се храна и могат да се хранят наистина добре“, допълни ген. Попов. По думите му за всяка длъжност е различно финансовото заплащане, заяви той като уточни, че става въпрос за около 10-12 лв. на ден.
„Следващото много важно нещо е, че се създаде Съвместно командване на специалните операции. Тук отдаваме значението на това, което правят нашите специални сили. Така е в другите натовски държави. По-чисто е, по-вярно е и е много по-добро. Разбира се, командирът на това съвместно командване ще бъде бюджетен разпоредител втора степен, ще управлява парите си. Смятам, че това е едно добро решение. Имаше няколко други неща, които също са важни. Те са свързани със специалния статус на военнослужещите, на техните семейства, на техните деца, които могат да учат в училища, в детски градини специално“, допълни ген. Попов.
Деница КИТАНОВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".