ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Предстоящи събития в страната за 16 май (Агенция „Фокус“)

16 май 2019 | 00:01

Снимка: Агенция "Фокус"

***
София.
От 9.00 часа ще започне заседанието на Народното събрание.

***
София.
От 9.00 часа в Министерски съвет зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков ще проведе среща с премиера Бойко Борисов за въвеждането на тол системата.

***
София.
От 14.00 часа президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“2 председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

***
София.
Oт 17.00 чaса в зала 1 на Централния военен клуб ще се състои на тържественото отбелязване на 20-годишнината от създаването на Европейския институт. Събитието ще бъде открито от министър-председателя Бойко Борисов, ръководителя на Представителството на ЕК в България Огнян Златев и основателите на Европейския институт- Николай Младенов и г-н Станислав Даскалов.

***
София.
От 14.00 часа в зала „Пресцентър“ на Министерството на регионалното развитие и благоустройство министър Петя Аврамова и министърът за европейска интеграция на Република Сърбия Ядранка Йоксимович ще връчат договори, сключени по Втората покана за подаване на проектни предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България – Сърбия 2014-2020 г.

***
София.
От 9.00 часа в ИНТЕРПРЕД-СТЦ София ще се проведе форумът Business & Finance 4.0, организиран от сп. Enterprise и MoitePari.bg.

***
София.
От 9.00 часа IV състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото за престъпление по служба срещу Симеон Д., Иво П., Радослав Г., Любомир Е., Петър В. и Трайчо Т.

***
София.
От 9.30 часа V състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото за образуване и ръководене на организирана престъпна група срещу Хованес М., Пламен Т., Мариян М., Пламен М., Димитър М., Андон С., Димитър К., Милен В., Олег К., Лиляна Р., Стефан Г., Павлина Г., Димитър А., Иван И., Божидар С., Тошко Т., Красимир П. и Йордан П.

***
София.
От 9.30 часа III състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото за изнудване срещу Севдалин Е. и Кирил К.

***
София.
От 10.00 ч. в сградата на НАГ главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков ще представи своя отчет за управление на системата и процеса на градско планиране и развитие по повод 3 години от встъпването му в длъжност.

***
София.
От 10.00 часа XIII състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото за образуване и ръководене на организирана престъпна група срещу Радослав К., Генчо П., Венцислав П., Георги С., Тодор А., Стефан Г., Петя И., Радомир П., Георги Г., Росен Р. и Якуб Я.

***
София.
От 10.00 часа III състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото за тероризъм срещу Мелиад Ф. и Хасан Х.

***
София.
От 10.00 до 16.00 часа във фоайето на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (бул. „Джеймс Баучер“ 5, Централна сграда А) ще се проведе Ден на кариерата. Събитието се организира за четвърта поредна година от Кариерния център на Физическия факултет.

***
София.
От 10.00 часа улицата пред родния дом на визионера и филантроп Дими Паница ще бъде именувана на негово име. Улицата е разположена между площад „Народно събрание“ и бул. „Васил Левски“, успоредна на бул. „Цар Освободител“. На именуването ще присъства кметът на София Йорданка Фандъкова.

***
София.
От 10.00 часа в Унгарския културен институт ще се проведе научна конференция „100 години Александър Геров“.

***
София.
От 10.30 часа 30 състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу бившия дeпутат Илия Илиев и Иван Тодоров за купуване на гласове.

***
София.
От 10.30 часа в УМБАЛ „Александровска“ ще се проведе пресконференция на тема: „Стоп на астмата“.

***
София.
От 11.30 до 14.00 ч. в Националната галерия „Квадрат 500“ ще бъде отбелязана 140-годишнината на „Български пощи“ ЕАД. Събитието включва валидиране на юбилейна пощенска марка, награждаване на служители на дружеството и празничен коктейл.

***
София.
От 11.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция по повод предстоящата мащабна национална здравна кампания, свързана със Световния ден на хипертонията.

***
София.
От 13.30 часа в Представителството на ЕК ще се проведе международна конференция, посветена на Източното партньорство.

***
София.
От 14.00 часа в катедра „Радиокомуникации и видеотехнологии“ на Факултета по телекомуникации при Техническия университет се организира честване на 65 години от първото телевизионно предаване в България и Балканския полуостров, както и 60 години от създаването на Българската национална телевизия.

***
София.
От 18.00 часа в Криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски” публиката ще може да види за първи път около 60 непоказвани произведения на църковното изкуство от периода ХVІ-ХІХ век. Те са обединени в тематични групи, които илюстрират в хронологичен ред евнгелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух.

***
София.
От 18.00 часа в Мраморното фоайе на Столична библиотека ще се проведе творческа вечер „Яна Язова – енигма, фатализъм, реалност”.

***
София.
От 18.00 часа в зала 19 на Квадрат 500 ще бъде представена монографията „Кирил Шиваров - скулпторът”- първото по рода си изкуствоведско изследване за големия български скулптор.

***
София.
От 19.30 часа в Гьоте-Институт ще се проведе премиера на „Хофман“ - двуезичен спектакъл на "Метеор", посветен на живота и творчеството на Е.Т.А. Хофман.

***
Благоевград.
От 19.00 часа пред сградата на общината ще се проведе протест срещу Националната стратегия за детето.

***
Бургас.
От 16.00 часа в Конферентна зала 2 на Бургаския свободен университет ще се проведе семинар по проект на тема „Българския! език в социалните медии".

***
Варна.
От 9.00 часа на спортен комплекс "Локомотив" ще се проведе Областно състезание между младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец”.

***
Варна.
От 10.30 до 16.00 часа в града ще се проведат редица събития по повод празника на Светлината. Дирекция ОМД на община Варна и НАОП "Николай Коперник", съвместно с учители и ученици от III ПМГ "Акад. Методий Попов", СУ "Любен Каравелов", СУ "Климент Охридски", IV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри" и ДГ№5 "Слънчо" се включват в световната инициатива с организиране на "Празник на светлината".

***
Варна.
От 14.00 часа в Зала 1 на Икономически университет – Варна ще се проведе тържество за връчване на сертификати на студентите от специалности "Информатика" и "Бизнес информационни системи", успешно завършили 6-то издание на Проект "IT Мастер клас" в ИУ – Варна.

***
Варна.
От 18.30 часа в Арт салона на Радио Варна ще бъде открита изложбата „С обич към Изтока”, която представя заснети от проф. Александър Федотов фотографии. Тя включва страни от Изтока, в които той прави последните си пътувания.

***
Велико Търново.
От 10.30 часа в Парк „Марно поле“ ще се проведе „Клиника на открито“ – обществена здравна профилактика.

***
Велико Търново.
От 17.00 часа ще бъде отбелязана 50-годишнината на Детска градина „Соня“ - МДТ „Константин Кисимов“.

***
Велико Търново.
От 18.30 часа ще се състои „Звуци за Никол“ – благотворителен концерт на учениците по пиано - Младежки дом.

***
Велико Търново.
От 18.30 часа в Клуб 7 ще се проведе среща с писателката Катерина Хапсали.

***
Велико Търново.
От 19.00 часа ще се играе постановката „Ловецът на жирафи“ на трупа „Жар“ към НЧ „Пламък-2016“ - Читалище „Надежда – 1869“.

***
Велико Търново.
От 20.30 часа в Клуб 7ще се проведат среща и концерт с Влади Тотев от група „Щурците“.

***
Видин.
От 11.00 часа кметът Огнян Ценков ще направи инспекция на извършения ремонт на улици и междублокови пространства. Обиколката ще започне от ул. "Владикина", пресечката с ул. "Г.С.Раковски", пред Центъра за настаняване от семеен тип "Зора".

***
Враца.
От 9.00 часа в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски" Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще оглави заупокойна света литургия по повод 45-ата годишнина от кончината на видния духовник и родолюбец - Врачански митрополит Паисий.

***
Враца.
От 10.00 часа на стадион "Христо Ботев" ще се проведат двадесетите областни състезания с младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец".

***
Враца.
От 16.00 часа в Читалня на библиотеката при НЧ "Развитие 1869" ще се състои творческа среща с писателката Валентина Панова и представяне на книгата и "Разкази за хора и животни".

***
Враца.
От 19.30 часа в Камерна зала на ДКТ ще се състои концертът „Млади музикални таланти“.

***
Горна Оряховица.
От 12.00 часа в Спортна зала „Никола Петров“ ще се играе Турнир по баскетбол под домакинството на БК „Локомотив”.

***
Горна Оряховица.
От 14.30 часа до 16.00 часа на Стадион „Захарни заводи” ще се играе срещата от първенството на футбол 11 и U15.

***
Кюстендил.
От 17.00 часа в общинския драматичен театър ще бъде представена Фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.“.

***
Монтана.
От 17.00 часа в отдел „Изкуство” в РБ „Гео Милев” ще бъде представен романът „Врачански тиквеник“ на Мариета Цолова.

***
Перник.
От 17.00 часа в Галерия „Кракра“ ще бъде открита „77“ - авторска изложба на Костадин Костадинов.

***
Перник.
От 19.00 часа в Театрален салон „Георги Русев“ ще гостуват абсолвенти от НБУ с постановката „Ние, Гераците“.

***
Перник.
От 18.00 часа в НЧ „Просвета - 1909 г.” в кв. „Църква” ще бъдат отбелязани 110 години от откриването на читалището.

***
Поморие.
От 11.00 часа ще се проведе Патронен празник на СУ „Иван Вазов“ с откриване на бюст
паметник на патрона на училището Иван Вазов.

***
Пловдив.
От 9.00 часа ще се проведе заседание на Общинския съвет.

***
Пловдив.
В 9.30 часа в зала 1 на Окръжния съд ще се проведе заседание по дело срещу Атанас Н. и Петко Р., обвинени в притежание на наркотични вещества с цел разпространение.

***
Пловдив.
В 9.30 часа в зала 10 на Окръжния съд ще се проведе заседание по делото срещу Димитър Р., обвинен в притежание на наркотици с цел разпространение.

***
Пловдив.
В 10.00 часа в зала 1 Апелативният съд ще разгледа обжалването на присъдата на Окръжен съд – Пловдив, който е осъдил 27-годишния А.Б. на 7 години лишаване от свобода и го е лишил от право да управлява превозно средство за 9 години.

***
Пловдив.
В 11.00 часа на мястото на стария Детски дом "Княгиня Мария-Луиза" ще се състои официалното откриване на новия Комплекс за социални услуги "Княгиня Мария-Луиза".

***
Пловдив.
В 13.30 часа в зала 2 на Районния съд ще се проведе заседание по делото срещу Пламен Р., обвинен в нанасяне на побой след спречкване на Околовръстния път.

***
Пловдив.
В 16.30 часа в парк ''Ружа'' ще се проведе традиционния Майски концерт.

***
Пловдив.
В 17.15 часа на Малката главна ще се състои официалното откриване на Пролетния панаир на занаятите.

***
Разград.
От 10.00 часа на Спортен комплекс „Гнездо на орли” ще се проведат Двадесетите областни състезания „Млад огнеборец”.

***
Разград.
От 10.30 часа в зала 712 в Областна администрация ще заседава Областният съвет за интеграция на хората с увреждания.

***
Разград.
От 17.30 часа в РБ „Проф. Боян Пенев” ще се състои премиерата на книгата „Касиопея”, събитието е част от инициативите на културната институция в рамките на Националната библиотечна седмица "Книгите са само началото..."

***
Свищов.
От 18.30 часа на откритата сцена на площад „Алеко“ ще започне концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. В града гостува Националната информационна кампания „Бъди войник“ на Министерството на отбраната.

***
Силистра.
От 15.00 часа в 104 зала на ПМГ „Св. Климент Охридски“ Регионалното управление на образованието – Силистра ще отличи ученици, които са участвали или са завоювали призови места в областни и национални състезания и олимпиади по матeматика и природни науки.

***
Стара Загора.
От 10.00 часа в НЧ „Св. Климент Охридски - 1858“ ще се проведе „С песен и благослов“ – V фестивал на учителите ветерани от страната.

***
Стара Загора.
От 12.30 до 14.00 часа в Детски отдел на Библиотека „Родина“ се организира творческо ателие за изработване на разделители за книги.

***
Стара Загора.
От 14.00 часа в зала „Фоайе“ на общината ще се проведе пресконференция за проект „Бъдеще без агресия“.

***
Стара Загора.
От 19.00 часа в Оперен театър ще се проведе концерт на солисти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

***
Стара Загора.
От 19.00 часа в Драматичен театър ще се играе постановката „Енергични хора“.

***
Смолян.
От 16.00 часа в РИМ „Стою Шишков“ ще бъде представена книгата„Стою Н. Шишков (1865-1937). Житейски път и творческа биография. Част II. От 17.00 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на Стою Шишков.

***
Смолян.
От 18.00 часа в Народно читалище “Кирил Маджаров-1866” ще се проведе концерт „Децата свирят класика“.

***
Сливен.
От 18.00 часа в галерия „Нова“ към Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ ще бъде открита изложбата „Дизайн на музейни експозиции“ на специалност Рекламен дизайн.

***
Търговище.
От 10.00 часа на Спортен комплекс „Гнездо на орли” ще се проведат Двадесетите областни състезания „Млад огнеборец”.

***
Хасково.
От 11.00 часа в залата на втория етаж на общината ще се проведе пресконференция за
поредното издание на Националния събор "Китна Тракия пее и танцува" и "Купа България -Хасково 2019" - открит национален турнир по спортни танци.

***
Хасково.
От 16.30 часа по случай 17 май Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта ще се проведе шествие, в което ще вземат участие Спортно училище „Стефан Караджа“ и спортните клубове на територията на Община Хасково.

***
Шумен.
От 10.00 часа в аулата Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" ще бъде представена инициативата "Пети международен ден на растенията" , в която Вуз-ът се включва за пети път. В 10.15 часа ще бъде открит научен семинар "От зърното до хляба", в който ученици, студенти и преподаватели ще представят с доклади и постери теми, свързани със зърнопроизводството за хляб, хлебни и сладкарски изделия.

***
Шумен.
От 14.00 часа в Трето студио на Радио Шумен, медията и проф. Соня Тончева - директор на шуменския Филиал на варненския Медицински университет, организират обучение по първа долекарска помощ за журналисти.

***
Шумен.
От 16.00 часа в зала „Нова българска драма“ на ДКТ „Васил Друмев“ ще се състои пресконференция с журито на театралния фестивал.

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2019:

***
София.
От 10.30 до 12.00 часа в Дома на Европа ще се проведе дискусия на тема „Водещите кандидати в Европейските избори 2019: сблъсък на идеи за бъдещето на Европа“.
***
София.
В 11.00 часа в залата на 11 ет. ръководството на КНСБ ще проведе среща с кандидатите за евродепутати от БСП. Разговорът е част от срещите на синдиката с основните партии, които са издигнали кандидати за европейските избори в края на май.

***
София.
От 14.00 часа ще се проведе редовен брифинг на ЦИК. Съвместно с представители на „Сиела норма“ АД ще бъдат демонстрирани машинните за гласуване за предстоящите избори за членове на Европейския парламент.

***
София./с. Горна Василица.
В 16.15 часа в кметството на селото кандидатът за евродепутат от БСП Деница Златева ще се срещне с жители.

***
София./с. Костенец.
В 17.30 часа кандидатът за евродепутат от БСП Деница Златева ще се срещне с жители на читалището.

***
Батак.
В 19.30 часа на централния площад кандидатът за евродепутат Иво Христов ще присъства на тържественото отбелязване на 143-тата годишнина от Априлската епопея.

***
Белица.
В 18.00 часа кандидатът за евродепутат от БСП Крум Дончев ще почете загиналите в антифашистката съпротива в местността Равен.

***
Божурище.
От 11.15 часа кандидатът за евродепутат от ГЕРБ и СДС Андрей Ковачев ще открие новоизградения център за рехбилитация на бул. Европа, блок „Албена”.

***
Благоевград.
В 14:00 часа кандидатът за евродепутат от БСП Крум Дончев ще се срещне с хора в центъра на града. В 15.00 часа в Народно читалище „Благоевград” той ще се срещне с обществеността.

***
Велинград.
В 17.00 часа кандидатът за евродепутат от БСП Иво Христов ще проведе среща с граждани в Художествената галерия.

***
Велико Търново.
От 10.00 часа кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Ева Майдел и председателят на Предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов ще се срещнат с работниците от великотърновското предприятие „Петров Текстил“ ООД, намиращо се в индустриалната зона на града.

***
Велико Търново.
От 11.30 часа кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Ева Майдел и председателят на Предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов ще се срещнат с представители на фирма „Мегапорт“.

***
Дупница.
В 18.00 часа кандидатът за евродепутат от БСП Цветелина Пенкова ще проведе среща с обществеността.

***
Перник.
От 17.30 часа в ОК „Дворец на културата“ ГЕРБ-Перник ще представи листата си с кандидати за членове на Европейския парламент.

***
Рудозем.
За 12.00 часа кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Марин Захариев ще се срещне с жители на общината на централния площад.

***
Костенец.
В 18.45 часа на градския стадион „Бенковски“ кандидатът за евродепутат Деница Златева ще се срещне с футболния отбор.

***
Костинброд.
От 13.00 часа кандидатът за евродепутат от ГЕРБ и СДС Андрей Ковачев ще се срещне с ръководството и персонала на завод за производство на салфетки и тоалетна хартия на ул. Ломско шосе №1.

***
Кюстендил./с. Трекляно.
В 14.30 часа в заседателната зала кандидатът за евродепутат от БСП Цветелина Пенкова ще се срещне с жители.

***
Ловеч./с. Бежаново
В 10.00 часа в читалище „Учител 1921” кандидатите за евродепутати от БСП Румен Гечев и Емил Георгиев ще се срещнат с жители.

***
Ловеч./с. Ъглен.
В 11.30 часа кандидатите за евродепутати от БСП Румен Гечев и Емил Георгиев ще проведат среща в Клуба на пенсионера.

***
Ловеч./с. Ъглен.
В 12.30 часа кандидатите за евродепутати от БСП Румен Гечев и Емил Георгиев ще се срещнат с жители в Клуба на пенсионера.

***
Ловеч./с. Ъглен.
В 14.00 часа кандидатите за евродепутати от БСП Румен Гечев и Емил Георгиев ще се срещнат с жители в Клуба на пенсионера.

***
Ловеч.
В 18.00 часа в хотел „Ловеч” кандидатът за евродепутат от БСП Сергей Станишев ще проведе среща с граждани. В 19.30 часа в хотел „Троян Плаза” той ще се срещне с обществеността.

***
Ловеч.
От 18.00 часа в залата на Драматичен театър ще бъде представена листата на ГЕРБ и СДС за предстоящите на 26 май избори за членове на Европейския парламент. В събитието ще участват областният координатор на ГЕРБ Николай Нанков, както и кандидатите Ева Майдел и Ивелина Василева. От 15.00 часа същия ден на 1 ет. в Барокови къщи в Ловеч Ева Майдел ще се срещне с представители на бизнеса.

***
Перник.
В 18.00 часа в Изложбената зала в квартал „Мошино“ кандидатът за евродепутат от БСП Валери Жаблянов ще участва в годишнина от създаването на Мошинската партийна организация.

***
Първомай.
В 15.00 часа в завод "Витал" кандидатите за евродепутати от БСП Момчил Неков и Димитър Данчев ще проведат среща със земеделски производители. В 17:30 часа в читалището в квартал „Дебър“, Димитър Данчев ще участва в тематична среща: „За буквите и словото”.

***
Първомай./с. Градина.
В 17.30 часа кандидатът за евродепутат от БСП Момчил Неков ще проведе среща с жители.

***
Първомай./с. Дълбок извор.
В 18:30 часа кандидатите за евродепутати от БСП Момчил Неков и Димитър Данчев ще проведат среща с граждани.

***
Плевен.
От 18.00 часа в зала „Гена Димитрова“ в Окръжна библиотека „Коалиция за България“ ще проведе среща с обществеността.

***
Пловдив.
В 10.30 часа в Инфоцентъра на БСП на главната улица кандидатът за евродепутат от БСП Петър Витанов ще се срещне с граждани.

***
Пловдив.
В 11.00 часа в хотел „Лайпциг” кандидатът за евродепутат от БСП д-р Десислав Тасков ще проведе среща: „Българското здравеопазване и европейските стандарти за качествено лечение”. В 15:00 часа, в Инфоцентъра, д-р Тасков ще проведе среща с граждани.

***
Пловдив.
В 18.00 часа в Клуб на БСП – Тракия кандидатът за евродепутат от БСП д-р Десислав Тасков ще се срещне с граждани. В 19.00 часа, той ще се срещне с обществеността в Клуб на БСП – Южен.

***
Смолян.
От 10.00 часа кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Марин Захариев ще проведе беседа със студенти във филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в Смолян.

***
Смолян./с. Стърница.
В 10.00 часа в центъра на селото кандидатът за евродепутат от БСП Тодор Стоилов ще се срещне с жители.

***
Смолян./с. Загражден.
В 11.30 часа кандидатът за евродепутат от БСП Тодор Стоилов ще проведе среща в центъра на селото.

***
Смолян./с. Баните.
В 12.30 часа кандидатът за евродепутат от БСП Тодор Стоилов ще се срещне с жители на пазара в селото. В 13.30 часа той ще проведе среща с жители в хотел „Родопа”.

***
Смолян./с. Гълъбово.
В 15:00 часа кандидатът за евродепутат от БСП Тодор Стоилов ще проведе среща с жители на село Гълъбово в читалището на селото.

***
Смолян./с. Малка Арда.
В 17.00 часа кандидатът за евродепутат от БСП Тодор Стоилов ще се срещне с жителите на селото в читалището.

***
Сливница.
От 14.30 часа кандидатът за евродепутат от ГЕРБ и СДС Андрей Ковачев ще се срещне с жители в сградата на общината.

***
Тетевен.
В 17:00 часа кандидатите за евродепутати от БСП Румен Гечев и Емил Георгиев ще се срещнат с граждани в залата на общината.

***
Угърчин.
В 20.00 часа кандидатите за евродепутати от БСП Румен Гечев и Емил Георгиев ще се срещнат с обществеността в читалище „Вълчо Русковски”.