БалканиВИЖ ВСИЧКИ

TAСС: Игор Додон обмисля да разпусне парламента, защото не може да се формира правителство

15 май 2019 | 22:12

Снимка: АФП

Кишинев. Молдовският президент Игор Додон обяви намерението си да изпрати искане до Конституционния съд относно законността на разпускането на парламента, предава TACC.
"Ако партиите, които влезнаха в парламента, не могат да формират управляващо мнозинство и правителство, ще се обърна към Конституционния съд с молба за изясняване на законността на разпускането на парламента". Той обясни, че искането е свързано с факта, че има две референтни точки, относно определения от закона тримесечен срок за разпускане на парламента, който не е сформирал правителство.
"Едната дата е 9 март, денят, в който Конституционният съд призна резултатите от изборите и мандатите на депутатите, а 21 март е първото заседание на парламента ", каза Додон. Според него, ако Конституционният съд реши, че парламентът може да бъде разпуснат още на 9 юни, тогава "в края на май си струва да се опитам да проведа консултации между париите, може би те ще узреят", обясни Додон.
Президентът смята, че ако депутатите не са в състояние да се споразумеят за сформирането на коалиция, то през юли той ще подпише указ за провеждане на предсрочни избори, който вероятно ще се проведат през септември или октомври.
В допълнение, Додон определя на 90% от вероятността за разпускане на парламента и провеждането на предсрочни избори в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков