БалканиВИЖ ВСИЧКИ

TAСС: Игор Додон осъди критични изказвания по повод 9 май от молдовски политици

15 май 2019 | 21:27

Снимка: АФП

Кишинев. Молдовският президент Игор Додон осъди критиките към празнуването на Деня на победата, които политици от редица партии отправиха на 9 май в изявление по „НТВ-Молдова“, цитирано от TACC
"Все още съществува прослойка, която счита, че не е победител, а губещ. Мислехме, че с напускането на лидера на Либералната партия на Михай Гимпу вече няма да има такива изявления, но видяхме някои декларации на депутатите. Много е лошо, когато депутатите съжаляват за победата във Втората световна война ”, каза президентът, припомняйки, че подвигът на победителите от фашизма е почитан по целия свят.
"Въпреки всички опити за налагане на различна история, въпреки факта, че парламентът, противно на волята на мнозинството от гражданите, реши, че на този ден е необходимо да празнуваме два празника (Ден на победата и Ден на Европа), хората смятат, че са наследници на победителите и активно участват в тържествата за Денят на победата", отбеляза президентът, "много се надявам, че през следващата година в тези празненства, няма да участва само президентът. Там трябва да бъдат министър-председателят и председателят на парламента, и това ще бъде правилно."
В редиците на Червената армия, според различни оценки, повече от 380 хиляди жители на Молдова са взели участие в боевете, 19 от тях получиха титлата Герой на Съветския съюз, пет са станали кавалери на Ордена на Славата. По традиция стотици хиляди граждани в Кишинев празнуват Деня на победата на 9 май, те шестват по улиците на града до паметниците на загиналите във войната.

Превод и редакция: Юлиян Марков