ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Работата по преработването на Националната стратегия за детето ще започне най-рано през юни (ОБЗОР)

15 май 2019 | 21:07

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Работата по преработването на Националната стратегия за детето ще започне след европейските избори. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Той припомни, че проектът за стратегията в предложения за обсъждане в началото на годината вид е спрян по разпореждане на министър-председателя. „След края на месец май, надявам се обстановката да бъде по-нормална, за нормален диалог, а не да бъде истерична, да можем да продължим работата в посока преработка на предложения проект на Национална стратегия на детето“, обясни министър Петков. Министърът заяви, че в публичното пространство има доста спекулации и фалшиви новини, свързани с текстовете на стратегията и подчерта, че протестите, които продължават да се генерират в социалните мрежи срещу тази стратегия, нямат основания.
Министър Петков отхвърли и появилите се в публичното пространство твърдения, че са направени законодателни промени с цел отнемане на деца. По думите му тези норми, за които се твърди, че са въведени от Стратегията за детето, съществуват вече от години. „Не се дават допълнителни права и правомощия на социалните работници да се наместват и принудително да отнемат деца от техните семейства“, отбеляза Петков. Той уточни, че направените промени целят да се усъвършенстват мерките за координиране между различните институции за превенцията на изоставени деца и тяхната реинтеграция в обществото. В Закона за закрила на детето са разписани и мерки при изоставени деца с увреждания. По никакъв начин обаче промените в законите не дават допълнителна права на социалните работници, а служат за превенция на риска от изоставяне на деца.
Няма да допуснем да се отнемат деца от семействата просто с едно позвъняване на вратата, увери председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова. „Ние не крадем деца“, заяви тя и уточни, че няма да се отнемат права на родители, нито да се противопоставят правата на децата срещу тези на родителите.
По-рано премиерът Бойко Борисов също отбеляза, че много ясно се е разпоредил Стратегията за детето в предишния ѝ вид да бъде спряна. „Национална стратегия за детето 2019-2030 г. няма. Много ясно се разпоредих да се прави с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето“, заяви той и възложи на социалния министър всеки ден да прави брифинги и да казва, че такава стратегия няма. „Такава стратегия няма. Защо продължават да лъжат не знам“, коментира още Борисов. По думите му такава стратегия ще бъде приета едва когато мине през всички обсъждания, така че хората да бъдат спокойни. Министър-председателят определи като спекулации твърденията, че деца ще бъдат взимани от техните семейства и подчерта, че целта на стратегията е да защити децата.
Омбудсманът Мая Манолова също излезе с позиция по документа, като заяви, че постъпилите множество декларации, подписки и становища до институцията ясно показват, че има проблем в диалога между държавните институции и родителите. Според нея проектът на Национална стратегия за детето 2019-2030 г. да бъде изцяло оттеглен от правителството и вместо това е необходимо изработването на нова стратегия, която ясно и категорично да изведе и намери баланса между най-добрия интерес на детето и съхраняването на целостта на семейството. Тя отбеляза, че в новия документ изрично трябва да се подчертае, че бедността и недостигът на средства за обезпечаване на живота на семейството в никакъв случай не може да бъде единственият и водещ мотив за отделяне на едно дете от неговите родители. Манолова настоява и за провеждането на широка и задълбочена обществена дискусия за изготвянето на новия документ за детето, в която да вземат участие всички компетентни граждански организации и обществени фигури, които са изразители на различните гледни точки в обществото относно приоритетите на държавната политика за закрила на децата и семейството.
Междувременно в социалните мрежи продължава организирането на протести срещу спряната Национална стратегия за детето, като следващите такива са насрочени за предстоящите почивни дни. Според родителите документът застрашава българското семейство и не дава конкретни насоки по отношение на насилието над деца, а поставя общи условия, според които родителите могат да бъдат неспособни да осигурят необходимите условия за детето си. Протестиращите се обединяват и около тезата, че стратегия не отразява състоянието на самото семейство и не работи за финансовото подпомагане на родителите с цел детето да остане в семейството. Сред другите спорни теми са и сексуалното образование на децата, смъкването на възрастта за задължително образование, дефиницията на термина „дете“ в риск и възможността децата анонимно да подават сигнали за проблем в семейството.