БургасВИЖ ВСИЧКИ

Бургас: По обвинителен акт на Районната прокуратура съдът наложи условно наказание от 3 години „лишаване от свобода" на адвокат, присвоявал поверени му суми от търговско дружество

18 април 2019 | 15:38

Снимка:

Бургас. По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас, съдът наложи условно наказание от 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 5 години спрямо адвокатът с инициали Лилия А. Това съобщиха от пресцентъра на Районна прокуратура - Бургас. Тя е подсъдима за това, че в периода от 25 август 2009 г. до 22 февруари 2010 г. в гр. Бургас и в гр. Несебър, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – „експерт маркетинг“ в търговско дружество, присвоила чужди пари, връчени й в това качество и поверени й да ги пази и управлява, в големи размери – 154 153 лева, собственост на търговското дружество, като не изпълнила задължението си да отчете получените и плащани суми по сключени договори за покупко-продажба на недвижими имоти и по запис на заповед.
Търговското дружество е собственост на канадския гражданин Григорий Б. Предметът му на дейност е свързан със строителството и продажба на имоти. За да реализира бизнес - намеренията си, собственикът на дружеството наел подсъдимата, тъй като е търсил човек с юридическо образование, който реално да ръководи дружеството. Така Лилия А. била назначена, въпреки че по трудов договор е заемала позиция – „експерт маркетинг“. Позицията й е позволявала да се разпорежда и с финансови средства. Присвоената сума от 154 153 лева е получавана от нея при пет отделни случая от клиенти или техни представители, които искали да си закупят имот от търговското дружество и един случай от представител на друго търговско дружество, дължащо пари на това управлявано от нея.
Присъдата е постановена по реда на съкратеното производство. Лилия П. е лишена от право да заема държавна или обществена длъжност както и е лишена от право да упражнява търговска дейност, свързана с управление или пазене на чуждо имущество и материалната му отчетност за срок от 3 години.
Присъдата на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града.