БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Gazeta Express: Територията на Косово няма да бъде обсъждана в Берлин, увери Рамуш Харадинай

18 април 2019 | 14:30

Снимка:

Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай увери, че на срещата в Берлин на 29 април „територията на страната няма да бъде обсъждана“, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express.
Европейският съюзследва да либерализира визите за гражданите на Косово, подчерта Харадинай, като увери, че ще разгледа въпроса по време на срещата на върха на Западните Балкани на Берлин, домакини на която са германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон.
Харадинай бе категоричен, че идеята за размяна на теротория като част от окончателното споразумение между Косово и Сърбия няма да бъде разгледана по време на тази среща. „Берлинската среща на върха е добра възможност за всички лидери от Западните Балкани да седнат на масата и да докажат, че Косово има европейска перспектива, която смятам за много важна. Европа е длъжна да либерализира визите за косоварите… На срещата ще присъстват ключови лидери, включително канцлерът Меркел и президентът Макрон, и се надявам, че ще имам възможност да им напомня за това обещание, но не мисля, че размяната на територии между Косово и Сърбия ще бъде обсъдена по време на срещата”, коментира Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова