БалканиВИЖ ВСИЧКИ

ИА Regnum: Протестиращите в Сърбия поискаха от Вучич да представи план за разрешаване на косовския въпрос

17 април 2019 | 00:06

Снимка: Агенция "Фокус"

Белград. Организаторите на протестите „Един от пет милиона“, които продължават в Сърбия вече четири месеца, поискаха от държавния глава на Сърбия Александър Вучич да представи план за разрешаване на косовския въпрос, предава руската информационна агенция ИА Regnum.
Исканията им са сръбският президент да започне диалог с опозицията за плановете как да бъде разрешен дългогодишният проблем с обявилото през 2008 г. независимост Косово.
„Публичните искания, отправени към Александър Вучич в нашето обръщение за Косово и Метохия, са консолидираната позиция на всички политически и граждански сили - организаторите на протестното движение „Един от пет милиона“. В това обръщение изразяваме и нашето дълбоко недоволство от политиката на Вучич и правителството на Анна Бърнабич по отношение на Косово и Метохия и нашите граждани, живеещи на сръбска земя“, заяви в ексклузивно интервю за агенцията Югослав Киприанович, член на Президиума на партията „Двери“ и помощник на председателя на политическата сила „Съюз за Сърбия".Бошко Обрадович.
Според Киприянович посредническата мисия на Европейския съюз, самото Брюкселско споразумение, както и изключителният монопол на Вучич за преговори от името на Сърбия, са претърпели пълен провал. „Нуждаем се от нов формат за преговори, и в това отношение, посредническата мисия на Москва може да бъде ключов фактор за гарантиране на първо място на сръбския национален консенсус по ключовия въпрос за Косово и Метохия“, заяви Киприянович.

Превод и редакция: Тереза Герова