Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Министърът на отбраната на Турция: Покупката на С-400 няма да промени ангажиментите на Анкара към НАТО

15 април 2019 | 20:23

Снимка: DHA

Вашингтон. Покупката на руски зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-400 от Турция няма да промени ангажиментите й към НАТО, Анкара не е получила от своите съюзници „отговарящи на искането предложения“ за противовъздушни средства, заяви в понеделник турският министър на отбраната Хулуси Акар на конференция във вашингтонгския американо-турски съвет, предава ТАСС.
„Няма да има никакви промени в ангажиментите на Турция към НАТО. Покупката на С-400 е национално решение“, отбеляза министърът.
По неговите думи, Турция е „изправена пред сериозна въздушна заплаха“. „За съжаление, ние не получихме отговарящи на нашите искания предложения от нашите съюзници. Предложението за С-400 отговаряше на нашите потребности за съвместно производство, технологии и цени“, подчерта Акар.
Той коментира и решението на Вашингтон да спре участието на Анкара в програмата за създаването и получаването на американски многофункционални изтребители от пето поколение F-35. „Турция не е просто купувач на F-35, ние сме част от програмата”, подчерта министърът.
В коментар за възможното въвеждане на едностранни американски санкции срещу републиката, както изисква Закона „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“ (CAATSA), Акар отбеляза: „Турция и САЩ не са противници и в този смисъл санкции не трябва да се разглеждат“. Става дума за това, че този американски закон предвижда въвеждане на рестрикции срещу трети страни, които си сътрудничат с военния и разузнавателния сектор на Русия.
Турският министър подчерта също, че предложението на САЩ за придобиване на американски ЗРК „Пейтриът“ „се изучава внимателно“. „Считаме, че този въпрос може да бъде решен посредством конструктивен диалог. Очакваме сдържаност и търпение в този процес от страна на САЩ“, заключи той.

Превод и редакция: Иван Христов