БалканиВИЖ ВСИЧКИ

To Vima (Гърция): Турция ще използва С-400 като „щит“ и за Егейско море

15 април 2019 | 19:07

Снимка:

Атина/Анкара. Електронното издание на гръцкия ежедневник To Vima публикува статия, в която обръща внимание на целите, заради които Турция закупува руските зенитно-ракетни системи С-400 – въпреки съпротивата на САЩ и НАТО.
Материалът е базиран на текст, разпространен в турския вестник Milliyet, озаглавен „Те идват през юли! 600-метрова стена“. В него се подчертава, че първата партида от руските системи ще бъдат доставени на Анкара през лятото че системата ще бъде използвана като „щит“ в Егейско море и няколко други области.
Според доклада в турския всекидневник, руската ракетна система ще действа като възпиращо средство в Егейско море, където Военновъздушни сили на Анкара са подложени на натиск от гръцки военни самолети, а също в и в Източното Средиземноморие, където страната има претенции към газовите и нефтени находища на Кипър. В текста се казва още, че придобиването на ракетните системи ще укрепи суверенитета на Турция.
Покупките ще увеличат натиска над ВВС на Гърция, действията на които ще бъдат постоянно следени в реално време, коментира To Vima, като цитира турското издание, според което С-400 ще позволят на Анкара значително да намали разходите за наблюдение на Егейско море.
Радарът на С-400 има обхват до 570—600 км. Той може да открие бомбардировачи на разстояние 570 км и изтребители F-16 в обхват от 400 км. Предвижда се руснаците трябва да доставят 128 ракети с различни обхвати - 40, 120 и 250 км. Русия също проучва възможността за продажба на ракети с обхват от 400 км за Турция.
Местата, където ще бъдат поставени ракетните системи, се обсъждат от Генерален щаб и правителството на Турция. Очаква се една батерия от ракети да бъде разположена на авиобаза „Акънджи“ северозападно от Анкара.
Други възможни места са турските проливи край Егейско и Мраморно море, близо до Истанбул, Средиземно море, в Югоизточна Турция близо до сирийската граница и Източна Тракия близо до гръцката граница.
В доклада се заявява, че Гърция често извършва нарушения на въздушното пространство на Турция – нещо, в което и Атина обвинява ВВС на съседката си. Турция има дългогодишни териториални претенции към Гърция в Егейско море, които оспорват суверенитета й над 100 островчета.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова