Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на международните новини до 18 часа (Агенция „Фокус“)

15 април 2019 | 18:00

Снимка: АФП

Москва. Русия и НАТО напълно прекратиха сътрудничеството си по гражданска и военна линии. Това заяви в интервю за РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко.
„Самият НАТО отказа положителна програма в отношенията с Русия. Тя не съществува. И досега няма признаци, че НАТО знае как да се измъкне от този застой", подчерта Грушко.
Заместник-министърът на външните работи на Русия определи решението на Алианса да прекрати нормалните работни контакти по военната линия като абсурдно, отбелязвайки, че сигурността в Европа до голяма степен зависи от отношенията между Москва и западния отбранителен съюз.
Според Грушко Алиансът е отишъл твърде далеч в конфронтацията с Русия.„Това е парадокс, но съвременните отношения между Русия и НАТО напомнят за „нормалното“ състояние на нещата, в условията на което бе създаден Алиансът – Студената война. Отново задействаха доктрината „Армел": диалог и сдържане, и малко диалог“, обясни руският дипломат.
Съгласно думите му, общите военни разходи на страните от НАТО през изминалата година са надхвърлили трилион долара, което е 22 пъти повече от средствата, които Москва отделя за отбрана.
В същото време Грушко подчерта, че Москва няма да участва в надпреварата със страните от НАТО за увеличаване на военни бюджети, а ще разчита на „икономически, точни и ефективни средства".
„Що се отнася до въоръжен конфликт с НАТО, всички здравомислещи се надява, че такъв няма да се случи. Би било катастрофа за цялото човечество. Сигурен съм, че Вашингтон и Брюксел разбират това", добави заместник-министърът на външните работи на Русия.
Според Грушко обновлението на НАТО би било възможно чрез установяване на истинско стратегическо партньорство с Русия.
„Такъв опит беше направен на срещата на върха в Лисабон между Русия и НАТО през 2010 г. Всъщност обаче членовете на НАТО ще трябва да пожертват„ изключителността си ”, да открият изкуството на компромиса и да работят на равни начала, фокусирайки се не върху груповите, а върху общите интереси. Това не се случи", обобщи дипломатът.
През последните години Русия е изправена пред безпрецедентната дейност на Алианса близо до границите си. НАТО я нарича „възпиране на руската агресия". В същото време Кремъл подчертава, че Москва не представлява заплаха за други страни, но няма да остави действията, които накърняват руските интереси, без отговор, припомня агенцията.
***

Брюксел. Европейският съюз би могъл да подкрепи размяна на територии между Сърбия и Косово. Това заяви комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан в интервю за американското издание The Washington Post.
„Възможната размяна на територии може да бъде във всеки случай, ако искате, последния щрих от по-голямата картина. Единственото условие, което поставихме, е каквото и да било двустранно споразумение трябва да допринесе за повече мир и стабилност в региона. Политическото споразумение, което е за сметка на другите, ще бъде неприемливо за ЕС“, поясни австрийският политик.
***

Тирана. Официалната Тирана реши да продаде и отпише по-голямата част от военните си самолети, датиращи от времето на социализма, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като подчертава, че музеи, училища и колекционери вече са дали заявка да станат нови собственици на старите машини.
Част от пенсионираната въздушна флотилия на Албания се намира зад стоманените врати на база, разположена в сърцето на планина в северната част на страната. В тези 600-метрови прокопани тунели се съхраняват десет остарели МиГ-ове. Три десетилетия след падането на комунизма, албанските власти се опитват да продадат остарелите самолети – съветско и китайско производство.
„Привеждаме оръжията си в съответствие със стандартите на НАТО", обясни началникът на Генералния щаб Бардил Колзаку. „Що се отнася до МиГ-овете – заради носталгията ще запазим няколко в нашите музеи, другите ще ги предложим за продажба", добави военният.
Музеи, училища и колекционери проявяват интерес към покупката. Когато Албания за първи път обяви възможността за продажба на самолетите, правителството в Тирана получи предложения от музей във Франция и училище за пилоти в Германия.Досега продажбите не са реализирани поради бюрократични причини .
В списъка на чакащите има и ентусиасти-любители на самолети.
Първоначалната цена на 15-те машини, които ще бъдат продадени, е 10 хил. евро.
***

Скопие. Представените от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ промени в проектозакона за прокуратурата, който регулира статута на Специализираната прокуратура на Македония, са неприемливи за Министерството на правосъдието. От ведомството поясняват, че представените от партията на Християн Мицковски материали са били прегледани, но основните различия между власти и опозиция остават, предава скопската телевизия „Канал 5“.
През почивните дни ВМРО-ДПМНЕ изпрати предложения по закона, но ключовите разлики остават. Материалите не са съответствие с европейските препоръки за започване на преговорите, а разговорите ще продължат, поясниха още от правосъдното министерство в Скопие.
Основните различия са за бъдещия статут и функционирането на Специализираната прокуратура, съдбата на вече започналите производства и използването на доказателства. По непотвърдена информация, в текста, изпратен от ВМРО ДПМНЕ на ведомството, са били включени част от 65-те предложения за изменения, които по-рано бяха отхвърлени. В някои от тях ВМРО-ДПМНЕ предлага СП да бъде само звено в Прокуратурата за организираната престъпност и корупцията, но с мандат за продължаващите съдебни процеси.
СДСМ твърди, че чрез своите изменения ВМРО-ДПМНЕ търси амнистия за партийни служители, включени в разследванията на СП.
От Министерството на правосъдието твърдят, че правните консултации продължават. Законът за прокуратурата е едно от условията за получаване на дата за преговори за присъединяване на Македония към ЕС. За приемането му е необходимо мнозинство от две трети в парламента.
***

Атина. Световните пазари очакват промяна в гръцката политическа сцена тази година, заяви за Bloomberg председателят на най-голямата опозиционна партия в южната ни съседка – Кириакос Мицотакис от „Нова демокрация“.
„Пазарите оцениха политическа промяна, която благоприятства инвестициите в Гърция и политическата стабилност след избори", подчерта Мицотакис в интервю, дадено за агенцията миналата седмица.
В статията се отбелязва, че Мицотакис е бивш гръцки министър на реформите в периода между 2013 и 2015 г. Неговата партия е водеща в проучванията на общественото мнение, което му дава сериозни шансове за заемане на премиерския пост в страната след следващите избори.
***

Берлин. Прокуратурата на Брауншвайг повдигна обвинения в измама срещу бившия изпълнителен директор на „Фолксваген“ Мартин Винтеркорн във връзка с дизеловия скандал, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Делото се води срещу петима изпълнители, които „извършиха множество престъпления“. Става дума за особено сериозен случай на измама и нарушение на закона срещу нелоялната конкуренция. Винтеркорн попада под наказателно преследване, защото след 25 април 2014 г., след като е узнал за незаконни манипулации с дизеловите двигатели, не е информирал властите.
***