БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Косовският премиер реагира на изявление на Йоханес Хан: Предложенията за размяна на територии са деструктивни

15 април 2019 | 17:20

Снимка: АФП

Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай реагира на изявленията на комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, който заяви, че Брюксел ще подкрепи потенциалната размяна на територии между Косово и Сърбия, ако двете страни постигнат съгласие по този въпрос, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express.
Харадинай подчерта, че изявлението на косовския политик е направено броени дни преди срещата на лидерите от Западните Балкани в Берлин. Съгласно думите му, подобни коментари са деструктивни. „Разглеждането на неосъществената идея за размяна на територии от страна на Йоханес Хан само няколко дни преди срещата в Берлин, е безнадежден и деструктивен опит да бъде прокарана през задната врата", коментира Харадинай.
„Правителството и гражданите на Ковосо изразяват големи надежди, че ръководството на столиците на ЕС ще отхвърли категорично призивите за нови трагедии на Балканите и наистина са решени да постигнат окончателно споразумение за мир и помирение със Сърбия", подчерта Харадинай.
В интервю за The Washington Post Йоханес Хан заяви, че ЕС може да подкрепи потенциална размяна на територии между Косово и Сърбия. „Единственото условие, което поставихме, е всеки вид двустранно споразумение да допринесе за повече мир и стабилност в региона”, заяви Хан пред американското издание.

Превод и редакция: Тереза Герова