ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

„Коалиция за България“ настоява за временен мораториум върху сделката за закупуване F-16 (ОБЗОР)

15 април 2019 | 16:16

Снимка: Pixabay.com

София. „Коалиция за България“ настоява за временен мораториум върху сделката за закупуване на нов боен самолет F-16. Това обяви проф. Боян Дуранкев, водач на листата на коалицията за предстоящите европейски избори по време на пресконференция в централата на АБВ. „Настояваме за преосмисляне на сделката и внимателно разходване на средствата, които не са излишни на българския народ. Тя трябва да бъде осъществена от легитимен парламент, с поименно гласуване от всички депутати“, отбеляза той. Според него няма ясна картина от следващия Европейски парламент за обща сигурност на държавите-членки. „Ние нямаме яснота за позицията на България, какво да прави с тези 2 млрд. евро, които ще бъдат дадени за Ф-16, особено в условия на тежки съмнения за тежка корупция по висшите етажи на властта“, посочи той. Проф. Дуранкев обяви, че политическата формация поставя под въпрос изискването за 2% разходи от БВП за отбрана.
По време на срещата стана ясно, че „Коалиция за България“ организира фотоизложба „10 години грабим Европа и рушим България“. Това е оценката на АБВ-Младежи за 10-годишния период на управление в страната. Според лидера на АБВ Румен Петков процесът обаче е двустранен, защото в много случаи от събитията на фотоизложбата участват и представители на БСП. „Ние се стремим да покажем, какво изгуби България в тези 10 години, заради неадекватни стъпки и действия на Народното събрание и на правителствена република България“, изтъкна той.
Председателят на АБВ Румен Петков засегна и темата за етническото напрежение и протестите в Габрово. Според него държавата има заслуга за това да се наложи атмосфера на омраза и непримиримост в обществото. „Стремежът да се етнизира престъпността, не може да бъде продуктивен за държавата“, заяви Петков. По думите му престъпността при купуване на евтини имоти от властта и незаконни постройки трябва да се гледа с еднаква твърдост. „Когато отношението на един етнос се превръща във форма на политическо съществуване, то нещата добиват характера на истерия, омраза и отровена държавност“, допълни той.
По време на пресконференцията беше засегната и темата за пренареждането на листата на БСП за евровота. Според ръководството на АБВ в БСП се води битка за имена и персони, а не за политики. Румен Петков изтъкна, че „Коалиция за България“ се различава коренно от ГЕРБ и БСП. „Процесите в двете партии са едни и същи, битката „кой“, а не „какво“. Битката е кой е в листата и на какво място. За съжаление, политически дебат за бъдещето на Европа и бъдещето на европейска България не се води и от това ще страда Европа, и нашата страна“, коментира още лидерът на АБВ. Той припомни, че ръководството на БСП преди месец е дало блестяща оценка на евродепутатите си, а в сегашната листа на партията липсват. Според него липсата на лидерство в БСП поражда невъзможност да се справят с политиката. Румен Петков смята, че участието на Иво Христов, началник на кабинета на президента Румен Радев, в листата на БСП не е правилната стъпка от страна на президента. „Тогава, когато президентът се ангажира така ясно, да не кажа грубо, с една политическа сила, това поставя под въпрос способността му да работи и да се бори за единството на нацията и за постигане на общонационални приоритети и интереси. Тези съмнения ще бъдат грубо използвани от опонентите, и не без основание“, уточни той. „Аз си мисля, че с този акт, хора, които не обичат ГЕРБ, ще отидат да гласуват за тях. Но това са мои лични притеснения“, допълни Румен Петков.
Пред журналисти зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов уточни, че Върховният административен съд оставя без разглеждане жалбата за името на „Коалиция за България“ и дава правото ѝ да участва в европейските избори.
Даяна ДЮЛГЕРОВА