БалканиВИЖ ВСИЧКИ

А1 On (Македония): Косово е готово да продължи диалога със Сърбия

15 април 2019 | 07:21

Снимка: Агенция "Фокус"

Прищина. Съпредседателят на косовския екип за преговори Фатмир Лимай каза, че Косово е готово да продължи диалога за споразумение за нормализиране на отношенията със Сърбия, пише македонският информационен портал A1 On.
Косово е готово да продължи диалога във всеки един момент, но това зависи от сръбската страна, каза Лимай в интервю за агенция Kosovapress.
„В момента смятаме, че сме изпратили послание към международната общност, че сме готови. Те трябва да работят със Сърбия, за да я подготвят да седне на масата. Когато Сърбия е готова и ние сме готови. Зависи не само от нас, но и от другата страна ”, добави Лимай.
Той каза, че ангажиментът на Косово по въпроса за изчезналите по време на войната е основната тема в преговорите и обеща, че няма да има окончателно споразумение, без да се разкрие съдбата на изчезналите и да се разследват случаите на сексуално насилие по време на войната в Косово.
"Такава национална тема като разговорите със Сърбия в миналото се осъществяваше без отговорност, без платформи, без идеи, без прозрачност и резултатите са известни", смята Лимай.
Според него митата като пречка за Сърбия за продължаване на диалога ще бъде премахнат, когато изчезнат причините за неговото въвеждане.
"Ето защо единственият начин за решаване на проблемите между нашите две страни е сериозен диалог, който ще доведе до признаване на Косово от Сърбия, и на практика с признаването на Косово всичко ще бъде решено", заключи Лимай.

Превод и редакция: Юлиян Марков